Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

UBS και PwC αποκαλύπτουν τα μυστικά των 1300 πλουσιότερων του πλανήτη

UBS και PwC αποκαλύπτουν τα μυστικά των 1300 πλουσιότερων του πλανήτη
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καλύπτει το 30% των δισεκατομμυριούχων.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη πραγματοποίησαν ο ελβετικός οίκος UBS και η PwC (PricewaterhouseCoopers).
Σε ειδική έρευνα με τίτλο οι Δισεκατομμυριούχοι: Οι αρχιτέκτονες του μεγάλου πλούτου εξετάζονται  κυρίως στο πως δημιουργήθηκε ο πλούτος.
Η έρευνα που αφορά 1300 δισεκατομμυριούχους και αναλύει τα δεδομένα των τελευταίων 19 χρόνων (1995-2014) στις  14 μεγαλύτερες αγορές.
Οι 1300 δισεκατομμυριούχοι αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι. Επιπλέον, η UBS και η PwC διεξήγαγαν  συνεντεύξεις σε περισσότερους  από 30 δισεκατομμυριούχους.
Στην πρόσφατη ιστορία, η δημιουργία μεγάλου πλούτου ήταν προνόμιο των λίγων:
Η έκθεση διαπίστωσε ότι 917 αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι δημιούργησαν πάνω από 3,6 τρισεκ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μόλις το 23% των δισεκατομμυριούχων έγιναν δισεκατομμυριούχοι  κάτω από 30 χρονών ενώ το 68% των δισεκατομμυριούχων έγιναν πάμπλουτοι μετά τα 40.  
«Αυτή τη περίοδο, ζούμε σε μια εποχή ευκαιριών και ταχείας δημιουργίας πλούτου, παρόμοια με τη χρυσή εποχή του τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, όταν η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδήγησε στο πρώτο κύμα της καινοτομίας στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε στέλεχος της UBS.
Ενώ τα μέλη της μικρής ομάδας των δισεκατομμυριούχων  εμφανίζουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά  - δηλαδή έξυπνες ιδέες, μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων – υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καλύπτει το 30% των δισεκατομμυριούχων.
 Ο πλούτος ανά δισεκατομμυριούχο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι 4,5 δισεκ. δολάρια.
Αντίθετα, οι ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι  σε ποσοστό 49,5% και της Ασίας 20% είναι αυτοδημιούργητοι και προέρχονται από ευρείς τομείς κατανάλωσης.
 Με μέσο όρο πλούτου 5,7 δισεκ. δολάρια οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι πλουσιότεροι από τους ασιάτες (3,2 δισεκ δολάρια)
Ωστόσο, ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην Ασία είναι ξεχωριστός, γιατί η δημιουργία πλούτου στην Ασία είναι πιο πρόσφατη σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου.
Οι δισεκατομμυριούχοι της Ασίας είναι γενικά νεότεροι από δισεκατομμυριούχους σε άλλα μέρη του πλανήτη, που έχουν μέση ηλικία 57 ετών, ή 47% στην Ευρώπη.
 Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια (25%), σε σύγκριση με 8% στις ΗΠΑ και 6% στην Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η UBS και η PwC προβλέπουν ότι η  Ασία θα είναι το κέντρο της δημιουργίας νέων δισεκατομμυριούχων.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων είναι άνω των 60 ετών και έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, με στόχο προφανώς το κληροδότημα.
Σκέφτονται δηλαδή την συνέχεια των οικονομικών αυτοκρατοριών που έχουν δημιουργήσει.
«Οι πολύ πλούσιοι αυτού του πλανήτη κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 Ως εκ τούτου, ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση του πλούτου.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι αμερικανικοί και ευρωπαίοι  αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι επιλέγουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους (60%), ενώ το ένα τρίτο (30%) πουλάει μέρος των επιχειρήσεων τους και το 10% πουλάει το 100% των εταιριών.
Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την φιλανθρωπία, την υποστήριξη της εκπαίδευσης, την υγεία και διάφορα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ειδικότερα, έχουν την τάση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρέχουν, μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω των δωρεών τους.
Για παράδειγμα, πάνω από 100 δισεκατομμυριούχοι έχουν ενταχθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Bill Gates «Giving Pledge».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης