Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «τελεσίγραφο» Schaeuble στην Ελλάδα - Δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις

Νέο «τελεσίγραφο» Schaeuble στην Ελλάδα - Δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις
«H απόφαση για επιβολή capital controls ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της Ευρωζώνης»
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη αν δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε κοινή συνέντευξη με τον οικονομολόγο, Kenneth Roggof, στην εφημερίδα “Die Zeit”.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα μπορούσε να σωθεί η Ελλάδα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, σχολίασε πως ως πολιτικός δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, σαν να ήταν οικονομολόγος, για να μην παρερμηνευτούν τα λόγια του.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ήδη τα επιτόκια του δανεισμού της χώρας έχουν μειωθεί, «είναι μικρότερα από αυτά της Γερμανίας», και οι ημερομηνίες αποπληρωμής έχουν επιμηκυνθεί.
Το πρόβλημα της χώρας, σχολίασε, δεν είναι τόσο το χρέος της, όσο το γεγονός ότι δεν έχει ανταγωνιστική οικονομία.
«Εμείς είπαμε στην Ελλάδα ότι θα την βοηθήσουμε, αλλά ότι πρέπει να σταθεί οικονομικά στα δικά της πόδια», τόνισε ο Schaeuble, προσθέτοντας πως «η νέα κυβέρνηση {κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ} λέει ότι θέλει να μείνει στο ευρώ, χωρίς όμως να αποδέχεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν γίνεται».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει τις συμβουλές των αμερικανών οικονομολόγων, οι οποίοι καλούν τη χώρα να μην προβεί σε νέες περικοπές δαπανών, ο Schaeuble αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, παρά μόνο ότι δεν ξέρει τι θα έκανε αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση.
Στη συνέχεια επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει λάβει πολλή στήριξη και πολλές συμβουλές από τους εταίρους της.
«Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι έχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρωζώνη, έχει έναν κατώτατο μισθό μεγαλύτερο από πολλά άλλα μέλη της ένωσης» υποστήριξε ο Schaeuble.
Έπειτα κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη είναι «περίπλοκη», ωστόσο ότι έχει γίνει μια μοναδική και άξια προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι νέο και να ξεπεραστούν οι παλιές διχόνοιες, όμως για να πετύχει αυτό πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και για να υπάρχει εμπιστοσύνη τα μέλη πρέπει να τηρούν τους κοινούς κανόνες.
Ως προς την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στις κεφαλαιακές κινήσεις, ο γερμανός αξιωματούχος αρκέστηκε μόνο στη δήλωση πως «η απόφαση για επιβολή capital controls ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της Ευρωζώνης».
Κάνοντας μια έμμεση νύξη στον έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε ότι η απόφασή του να ηχογραφήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν τον σόκαρε τόσο πολύ, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις τους ανθρώπους με τους οποίος συνεργάζεσαι».
Σημειώνεται ότι ο Schaeuble αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απαξίωσε χτες πλήρως τις θέσεις της Αθήνας.
"Εκπλήσσομαι με όσα λέγονται στην Ελλάδα πως δεν αργεί η συμφωνία..." δήλωσε, εντελώς απαξιωματικά, ο Γερμανός αξιωματούχος, κλιμακώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πιέσεις προς την Αθήνα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη φάση τους.
"Δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα", δεν δίστασε να επισημάνει, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
"Είναι ωραίο να ακούει κανείς θετικά σχόλια και αισιόδοξο τόνο από την Ελλάδα, αλλά επί της ουσίας, δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

Dijsselbloem προς Ελλάδα: Κλιμακώστε τις προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία
Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, να εντείνει τις προσπάθειες για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της τις ερχόμενες ημέρες, απευθύνει ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει πως η συμφωνία έχει ήδη ξεκινήσει να γράφεται.
Μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εντείνει την προσπάθεια και να κάνει το τελευταίο βήμα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
«Οι Έ λληνες πρέπει πραγματικά να εντείνουν τις προσπάθειές τους» εξήγησε, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G7.
«Oι Έλληνες ήταν πάντα πιο αισιόδοξοι...», σχολίασε με νόημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης