Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Capital controls, χρεοκοπία, εκλογές ή δημοψήφισμα – Όλα ανοιχτά για την Ελλάδα

Goldman: Capital controls, χρεοκοπία, εκλογές ή δημοψήφισμα – Όλα ανοιχτά για την Ελλάδα
Σε αδιέξοδο φαίνεται να έχουν φτάσει οι δύσκολες διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων
Τα capital controls, η χρεοκοπία, οι εκλογές ή/και το δημοψήφισμα παραμένουν ανοιχτά ενδεχόμενα για την Ελλάδα, επισημαίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, υπό τον τίτλο «European Views: Greece – Implications of an impasse» (Ελλάδα – Οι επιπτώσεις ενός αδιεξόδου), που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου.
Ειδικότερα, τονίζει ότι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας, ευρισκόμενα σε οριακό σημείο, υποδηλώνοντας πως οι προνομιακές απαιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων ενδεχομένως να μην καλυφθούν, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στο εσωτερικό της χώρας, όσον αφορά στους μισθούς και τις συντάξεις, ενόψει της επικείμενης αποπληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ, ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας, κάτι που φαίνεται ιδιαιτέρως πιθανό δεδομένης της ρευστότητας της χώρας θα αλλάξει όλο το σκηνικό, επισημαίνει, συγκεκριμένα, η Goldman Sachs.
Θα γίνει πασίδηλο πως οι προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς νέα μέτρα ή/και εξωτερική επίβλεψη, δεν είναι εφικτές.
Ως απόρροια, μια νέα πολιτική εντολή θα απαιτηθεί στην Ελλάδα, οδηγώντας τη χώρα είτε σε νέα κυβέρνηση, είτε σε νέες βουλευτικές εκλογές, είτε σε δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη.
Επιπλέον, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ενδεχομένως να σημειωθεί τεχνική χρεοκοπία ή/και επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls) της Ελλάδας, όχι μόνο για να υπάρξει κάποια διευθέτηση με τους εταίρους, αλλά κυρίως για να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο.


(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουνίου - 08:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης