Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Γαλλία δεν είναι ο «ασθενής της Ευρώπης» - Gurria: Δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ

CNBC: Γιατί η Γαλλία δεν είναι ο «ασθενής της Ευρώπης» - Gurria: Δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ
Η υψηλή ανεργία στη Γαλλία, πηγή ανησυχίας
Η Γαλλία δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ ο «ασθενής της Ευρώπης», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, παρά το γεγονός ότι η ανεργία χτύπησε στη χώρα νέο ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο.
«Υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί», σημειώνει ο Angel Gurria, προσθέτοντας ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας είχε πλήρη επίγνωση του τι χρειαζόταν να γίνει προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Emmanuel Macron, είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την απασχόληση, τομέας που τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έχουν προχωρήσει περισσότερο έναντι της Γαλλίας, οπότε θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί τον «ασθενή της Ευρώπης, όπως πολλοί οικονομολόγοι την έχουν αποκαλέσει τα τελευταία χρόνια, ο Gurria σημείωσε: «Είπατε αν "συνεχίζει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης", που σημαίνει ότι υπήρξε και παλαιότερα, όμως δεν είναι».
Στο δημοσίευμα του CNBC τονίζεται ότι η γαλλική οικονομία επλήγη σκληρά από την χρηματοπιστωτική κρίση στην ζώνη του ευρώ και παρά το γεγονός ότι εμφάνισε εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν η χώρα παρουσίασε ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας.
Ο αριθμός των Γάλλων που είναι εκτός αγοράς εργασίας αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 3,35 εκατ. άτομα, τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα.
Μάλιστα, το υπουργό ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση τους επόμενους μήνες η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.
Άλλωστε, ο γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη μείωσης του ποσοστού ανεργίας, το οποίο τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 10,6%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Μιλώντας στο Φόρουμ 2015 του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ο Gurria ανέφερε ότι η υψηλή ανεργία στη Γαλλία αποτελεί μια «κληρονομιά» της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανέργων στην Ευρώπη, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Γαλλία πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό, κάτι που απαιτεί χρόνο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αφορά την εκπαίδευση, την καινοτομία, την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
»Αφορά το κανονιστικό πλαίσιο και την περισσότερη ανταγωνιστικότητα και το πώς χειρίζεσαι τον χρηματοοικονομικό τομέα και τη φορολογία…
»Αυτά τα πράγματα όλα μαζί έχουν κάτι κοινό, που είναι ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης