Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eξεταστική για το Mνημόνιο: Λάθος το μείγμα του πρώτου μνημονίου υποστηρίζουν ΟΕΕ και ΓΣΕΕ

Eξεταστική για το Mνημόνιο: Λάθος το μείγμα του πρώτου μνημονίου υποστηρίζουν ΟΕΕ και ΓΣΕΕ
Ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον χειρισμό της κρίσης και την προσφυγή στο ΔΝΤ
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια κατέθεσαν σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ υποστήριξε ότι η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν στην επερχόμενη και προβλέψιμη δημοσιονομική κρίση καθώς και η στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έξαρση της ύφεσης στην Ευρώπη και διεθνώς, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «λάθος μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου», καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».
Ακόμα υποστήριξε ότι οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η έκβασή τους δεν ήσαν αναπόφευκτες και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι μια διαπίστωση που γίνεται εκ των υστέρων, αλλά μια επισήμανση που με διάφορους τρόπους έγινε έγκαιρα από το ΟΕΕ, με εκθέσεις προηγούμενων ετών, χωρίς όμως να εισακουσθεί».
Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές του 2009 επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση της χώρας και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς όπως είπε έχουν κλείσει 5.500 επιχειρήσεις και προβλέπεται έως τα τέλη του έτους ο αριθμός αυτός να φθάσει περίπου τις 8.000.
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι από το 1987 και μετά δεν ήταν βιώσιμο, εκτιμώντας ότι λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του, θα μπορούσε να αποτελέσει η μετατόπιση της έναρξης αποπληρωμής του, με την ταυτόχρονη μείωσή του.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της Τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία, έπεσαν κατά πολύ έξω.
«Είχαμε τέσσερις συναντήσεις με την τρόικα, με τον κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ και τον Ντερούζ από την ΕΕ. Στην πρώτη συνάντηση, μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Το πήρε η ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ, κάναμε τις αξιολογήσεις μας και στην δεύτερη συνάντηση, που έγινε μετά από λίγους μήνες, παρουσιάσαμε τις επιπτώσεις που είχαν οι προτάσεις τους, ιδιαίτερα στο τομέα της ανεργίας και στις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε ο κ. Ρομπόλης και συνέχισε λέγοντας ότι από την αρχή η ΓΣΕΕ είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η συνταγή τους.
Ακόμα επισήμανε ότι ο ίδιος διαφώνησε με τη λογική μνημόνιο ή πτώχευση και πρόσθεσε ότι η δική του εκτίμηση ήταν ότι έπρεπε να έχουν γίνει πιο ευέλικτοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, «η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αθόρυβα και κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με τις δύο τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του Δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009».
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι δύο μελέτες που είχε συντάξει η ΓΣΕΕ, ενώ έφερε δικά της νομοθετήματα και πήρε συγκεκριμένα μέτρα ο κ. Ρομπόλης απάντησε:
«Με τα εργαλεία που έχω, δεν μπορώ να αποδείξω κάτι τέτοιο.
Οι μελέτες μας έχουν 10 εναλλακτικά σενάρια με επιστημονικά κριτήρια.
Διαφορετικά όμως είναι τα επιστημονικά από τα πολιτικά κριτήρια.
Η επιστημονική μελέτη είναι βοηθητική.
Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον συντελεστή βαρύτητας καθενός στις ευθύνες για τα αποτελέσματα εφαρμογής των μέτρων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης