Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Μην υποτιμάτε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διαλέξει την έξοδο από το ευρώ

Oxford Economics: Μην υποτιμάτε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διαλέξει την έξοδο από το ευρώ
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι περιστάσεις είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ή υπέρ της οικειοθελούς αποχώρησής της
Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο η ισχύς αυτής της επιθυμίας εξαρτάται από τις περιστάσεις, σημειώνει η στήλη Alphaville των Financial Times.
Δεν υπάρχει λόγος να αποφύγει κανείς το κόστος της εξόδου, αν το να παραμείνει στο ευρώ σημαίνει χρόνια στασιμότητα, σε συνδυασμό ενδεχομένως με τον «πόνο» που θα προκαλέσει η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, σημειώνουν οι FT.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν οι περιστάσεις είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ή υπέρ της οικειοθελούς αποχώρησής της.
Η Oxford Economics σημειώνει ότι θα δεν θα ήταν σοφό να υποτιμήσει κανείς την πιθανότητα η ελληνική ηγεσία να επιλέξει την έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα της 10ης Μαϊου, την οποία επικαλείται η Oxford Economics, το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προτιμά την επιστροφή στη δραχμή, παρά την εφαρμογή του μνημονίου.
Το 66% των ερωτηθέντων ναι μεν δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί, ωστόσο το 57% εκτιμά ότι η συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, παρά το γεγονός ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι το κόστος της εξόδου από το ευρώ, αν και φαίνεται μεγάλο, μπορεί να επισκιαστεί από τα οφέλη, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Αυτό μπορεί να προκαλεί κάποια έκπληξη, ωστόσο ήδη το εργατικό κόστος στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι της Γερμανίας, λόγω των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:
Embedded image permalink

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θετικό έχει προκύψει από αυτά τα μέτρα.
Παρά την υποτιθέμενη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, το κέρδος για την Ελλάδα από τις εξαγωγές παραμένει αμετάβλητο εδώ και πολλά χρόνια και χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης