Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιβεβλημένη μια Blackrock 3 ώστε να επαναξιολογηθεί το πραγματικό CLP τον πιστωτικό κίνδυνο στα δάνεια

Επιβεβλημένη μια Blackrock 3 ώστε να επαναξιολογηθεί το πραγματικό CLP τον πιστωτικό κίνδυνο στα δάνεια
Οι τράπεζες είναι καθηλωμένες αφενός λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος αφετέρου λόγω του τεράστιου βάρους των προβληματικών δανείων ύψους 100 δισεκ. ευρώ.
(upd)Επιβεβλημένη θεωρείται από θεσμικούς και τραπεζικούς παράγοντες η επαναξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων των ελληνικών τραπεζών ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό CLP να διαπιστωθούν οι πραγματικοί πιστωτικοί κίνδυνοι και ζημίες στα δάνεια που έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο της συλλογικής λύσης για τα NPLs τα προβληματικά δάνεια.
Τα Credit Loss Projections έχουν επιδεινωθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2015 και αυτό σημαίνει ότι έχει επιδεινωθεί το προφίλ των προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Ορισμένοι ανεβάζουν τον πήχη στα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε σύνολο 214 δισεκ. δανείων δηλαδή τα καθαρά εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 114 δισεκ. δηλαδή 1 στα 2 δάνεια είναι προβληματικά.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα είναι ταφόπλακα για τις ελληνικές τράπεζες πρέπει απαραιτήτως να βγάλουν από πάνω τους τουλάχιστον 40 με 50 δισεκ. προβληματικών δανείων.  
Σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες και τραπεζίτες χρειάζεται εκ νέου να κληθεί η Blackrock για τρίτη φορά να επαναξιολογήσει την ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών και κυρίως να επανακαθορίσει το CLP τον πιστωτικό κίνδυνο.
Με βάση την τελευταία ανάλυση της Blackrock στο πλαίσιο των stress tests του 2014 εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πιστωτικός κίνδυνος CLP είχε υποεκτιμηθεί ακόμη και στα δυσμενή σενάρια, όπερ σημαίνει χρειάζεται επαναξιολόγηση.
Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν θεωρεί λύσεις μια συλλογική bad bank ή την μετατροπή του ΤΧΣ σε bad bank κατά ένα τρόπο χρειάζεται να παρουσιαστεί με επίσημα στοιχεία από ένα διεθνή οίκο όπως η Blackrock η πραγματική διάσταση του προβλήματος των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Αν όντως τα προβληματικά δάνεια (πάνω από 90 ημέρες σε καθυστέρηση) είναι 100 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν τα προβληματικά δάνεια στο 54% του ΑΕΠ, στο 54% της ελληνικής οικονομίας οπότε είναι κατανοητό το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος – ταφόπλακας των τραπεζών.
Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να δώσει μια στρατηγική λύση στο ζήτημα των NPLs ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και το γεγονός ότι τα NPLs είναι προτεραιότητα και της ιταλικής κυβέρνησης η οποία θορυβήθηκε επειδή έφθασαν τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών στο 9,8% έναντι 46% ή 100 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών  
Οι τραπεζίτες δεν συμφωνούν απόλυτα με την συλλογική λύση των NPLs ωστόσο αν με κάποιο τρόπο οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους 30 ή 50 δισεκ. από τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια και υπήρχε και συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ, τότε είναι βέβαιο ότι θα εκτινασσόταν η χρηματιστηριακή αξία του κλάδου.
Οι τράπεζες είναι καθηλωμένες αφενός λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος αφετέρου λόγω του τεράστιου βάρους των προβληματικών δανείων ύψους 100 δισεκ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 4 Ιουνίου 2015, 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης