Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aύξηση των οφειλών προς τη εφορία θα φέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων

Aύξηση των  οφειλών προς τη εφορία θα φέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει  στο bankingnews.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης
Τα  σχέδια για επιπλέον φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων φέρνει αναστάτωση στα επιτελεία των εταιρειών, καθώς διαπιστώνουν ότι πληρώνουν δύο φορές το φορολογικό …μάρμαρο.
Την πρώτη φορά με συντελεστή 26%  επί των κερδών και τώρα με την  πρόταση που έπεσε στο  τραπέζι  για  έκτακτη  εισφορά από 5% έως  10% επί των κερδών.
Επίσης, σκληρή είναι και η πρόταση  για  προκαταβολή του 100% των  φόρων για όλες τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της  Εθνικής  Συνομοσπονδία Ελληνικού  Εμπορίου, κ. Βασίλης  Κορκίδης, είπε στο bankingnews.gr  ότι ο στόχος του 1,1 δισ  ευρώ είναι ανέφικτος.
Προσθέτει ότι η πρόταση εξοντώνει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ αγνοείται  το γεγονός ότι εκπληρώθηκε η φορολογική τους υποχρέωση.
Ο κ. Κορκίδης θεωρεί βέβαιο ότι η εφαρμογή της έκτακτής εισφοράς θα προκαλέσει την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε ότι η  υλοποίηση της έκτακτης εισφοράς  θα  στραγγίσει την ρευστότητα των υγιών επιχειρήσεων.
Η φορολογική καραμπόλα της έκτακτης εισφοράς θα φέρει νέα προβλήματα, όπως ενδεχομένως την καθυστέρηση πληρωμής προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί  να εκδηλωθεί και με την  καθυστέρηση των μηνιαίων αποδοχών προς τους εργαζόμενους.  
Κα καταλήγει  λέγοντας ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές οι  οποίες δεν πρέπει να ξεπεραστούν.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της  παρατεταμένης ύφεσης αλλά και στο «μασάζ»  που υφίσταται οι ισολογισμοί   των εταιρειών έτσι ώστε να αναδεικνύουν ζημιές.
Ανώτερο στέλεχος της Εφορίας  Ανωνύμων Εταιρειών είπε στο bankingnews.gr ότι από  το σύνολο 30.000 εταιρειών που υποβάλει στοιχεία στη εφορία, προκύπτει ότι η πλειονότητά τους είναι  ζημιογόνες.
Αποδίδουν μόνο το ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Σε ετήσια  βάση η μεγαλύτερη εφορία της  χώρας εισπράττει  φόρους ψίχουλα  από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Από το  2010  μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη  εφορία της χώρας καταγράφει έσοδα από  11 έως 12 δισ  ευρώ το χρόνο  κα προέρχονται  κυρίως από την απόδοση του ΦΠΑ.
Τα  στοιχεία  της ICAP  που αναφέρονται στην κερδοφορία των επιχειρήσεων  είναι απογοητευτικά  και αφορούν το έτος 2013.  
Για τη χρονιά  που πέρασε οι ισολογισμοί θα δημοσιευτούν στα τέλη Ιουνίου  του 2015.
Η άσχημη οικονομική  κατάσταση των επιχειρήσεων αποτυπώνεται στα  στοιχεία της  ICAP  με  βάση τους ετήσιους  ισολογισμούς του 2013.  
Παρότι τα λειτουργικά  κέρδη EBITDA αυξήθηκαν, ωστόσο το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο.
Το 2013  οι συνολικές ζημίες ύψους  έφθασαν  το 1,3 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία όμως λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες  αν και είχαν μείωση  του κύκλου εργασιών τους κατά 4,5%, ωστόσο βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους.
Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες παρουσίασαν υπερδιπλασιασμό στα κέρδη EBITDA (121%), ενώ υπήρξε αναστροφή του τελικού αποτελέσματος, εμφανίζοντας κέρδη προ φόρου 7,6 δισ. ευρώ το 2013, από ζημίες το προηγούμενο έτος.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης