Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι προεξόφλησης, η αποχώρηση του ΔΝΤ, ο μαρτυρικός Γολγοθάς και οι συνεδριάσεις ροντέο

Το ράλι προεξόφλησης, η αποχώρηση του ΔΝΤ, ο μαρτυρικός Γολγοθάς και οι συνεδριάσεις ροντέο
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μετεξελιχθεί σε ροντέο
Εντυπωσιακό ράλι προεξόφλησης και… πίστης ότι επιτέλους θα υπάρξει πραγματική συμφωνία έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προχθεσινή κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, όμως τα μαντάτα με την αποχώρηση του ΔΝΤ χθες από τις Βρυξέλλες έρχονται να «σκοτώσουν» ξανά την ψυχολογία.
Η αποχώρηση του Ταμείου από τις συζητήσεις, μαρτυρά την αποφασιστικότητα των «θεσμών» πλέον για αλλαγή πλεύσης, καθώς η υπομονή των δανειστών πλέον έχει εξαντληθεί.
Πυκνώνουν ξανά τα αρνητικά σενάρια, τα τελεσίγραφα με το μαρτύριο της χώρας να συνεχίζεται σ’ αυτή την ατέρμονη διαπραγμάτευση που τελικά δεν οδηγεί πουθενά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες – για πρώτη φορά μετά από καιρό – έκανε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό ξέσπασμα, με τις τράπεζες να ενισχύονται έως 19,35% και τα blue chips έως 15,63%.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 15,51%, ενώ αυξήθηκε κατά 3,67 δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.!
Ο Γενικός Δείκτης απέδρασε με ταχύτητα από τη ζώνη των 750 μονάδων και επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από τη ζώνη ψυχολογίας των 800 μονάδων αλλά και πάνω – έστω οριακά – και από τις 820 μονάδες.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 823,16 μονάδες με άνοδο 8,16%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 826,53 μονάδες (+8,60%) και χαμηλό στο άνοιγμα στις 763,18 μονάδες (+0,28%).
Υπήρξε πλουραλισμός ανόδου και στο μεσαίο χώρο, με δεκάδες μετοχές να έχουν εκρηκτική άνοδο από 8% έως 29,59%, κάτι που είχε να γίνει πολύ καιρό, ενώ μόλις 22 τίτλοι έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.
Βεβαίως, η συνεδρίαση δεν «σφραγίστηκε» από ποιοτικό τζίρο που θα έδινε άλλη ανθεκτικότητα στην εν λόγω κίνηση, η αξία συναλλαγών δεν ήταν «αντίστοιχη» και αντάξια μιας τέτοιας εκρηκτικής αντίδρασης.
Ο τζίρος σε διαμορφώθηκε στα 95,3 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 207,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 187 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Οι ξένοι λοιπόν ούτε χθες έδωσαν με έμφαση το παρόν στο Χ.Α. στοιχείο που δείχνει ότι παραμένουν – και δικαίως – εξαιρετικά δύσπιστοι με την ελληνική αγορά, την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική οικονομία. Συμφωνία δεν έχει υπάρξει, αυτή είναι η αλήθεια, παρά τις δοξασίες ή επιθυμίες αρκετών.

Τα πάντα ανοικτά, ξανά

Η αποχώρηση χθες του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σοβαρή αν όχι δραματική εξέλιξη! Η κατάσταση – δυστυχώς θα το γράψουμε ξανά – συνεχίζει να μυρίζει… μπαρούτι.
Βεβαίως, πολλά διαφοροποιούνται καθημερινά, οι εξελίξεις είναι ρευστές, οπότε ανάλογα έχει κίνηση – ασανσέρ και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κινούμενης άμμου, σήμερα ίσως δούμε εύλογες κινήσεις διόρθωσης – κατοχύρωσης κερδών, με γνώμονα την εξέλιξη της αποχώρησης του ΔΝΤ. Ανάλογα με το πώς θα «περπατήσει» η ειδησεογραφία της ημέρας, ίσως δούμε και ακραία φαινόμενα… αδειάσματος, αν δεν έρθουν ειδήσεις σύμπλευσης και καινούριας προσπάθειας συνεννόησης.
Και τούτο διότι είναι Παρασκευή, όπου πάντα «φοβίζει» η διακράτηση θέσεων πόσο μάλλον σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Από την άλλη πλευρά, όσοι άνοιξαν την Τετάρτη Τ+2 είναι υποχρεωμένοι σήμερα να κλείσουν τις θέσεις τους με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ όσοι (ασφαλώς περισσότεροι) άνοιξαν χθες Τ+2 έχουν περιθώριο έως τη Δευτέρα.
Ίσως έχουμε λοιπόν άλλη μια συνεδρίαση… ροντέο, μια συνεδρίαση… καζίνο, από τις πολλές που εξελίσσονται με τέτοια χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα…

(πρώτη ενημέρωση 12 Ιουνίου 2015, 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης