Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος για το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας - δανειστών στις διαπραγματεύσεις

Ο διεθνής Τύπος για το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας - δανειστών στις διαπραγματεύσεις
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις – Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται, όπως αναμενόταν, το άδοξο τέλος στις αποψινές συζητήσεις για την ελληνική κρίση, που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για την Ελλάδα απέτυχαν, καθώς οι διαφορές μεταξύ των εταίρων δεν γεφυρώθηκαν, με το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων να στρέφεται πλέον στο κρίσιμο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Κομισιόν απέρριψε ως «ατελή» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με την απόφαση να περνά τώρα στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία αυξάνεται, καθώς οι συζητήσεις καταρρέουν», σχολιάζουν από την πλευρά τους οι Financial Times, προσθέτοντας πως η διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας αποχώρησε από τις συζητήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες «δεν αποδέχτηκαν την ανεπαρκή πρότασή της».
Τόσο το BBC, όσο και η Wall Street Journal, αναφέρονται με δημοσιεύματά τους, στην αδυναμία των δύο πλευρών να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, με το Al Jazeera να τονίζει ότι «αντι-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν κατάφερε να πάρει την ευλογία των πιστωτών».
«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα εκ πρώτης όψεως απέτυχαν», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ενώ η Die Welle σε πιο απαισιόδοξο τόνο σχολιάζει ότι τα κενά παραμένουν και ότι οι συζητήσεις απέτυχαν «και πάλι».
Η εφημερίδα Die Zeit, κάνει ουσιαστικά λόγο για ματαίωση των συνομιλιών από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της Ελλάδας και σχολίασε ότι οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες.
Ξεφεύγοντας, λίγο, από τις υπόλοιπες εφημερίδες, η Stuttgarter Zeitung υπογραμμίζει ότι η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση έως το τέλος του μήνα, που άλλωστε αποτελεί και την πραγματική προθεσμία λήξης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.
«Ο Jean-Claude Juncker έβαλε ένα γρήγορο τέλος στο ελληνικό δράμα, διέκοψε τις συνομιλίες μόλις σε 45 λεπτά», σχολιάζει παράλληλα, η Die Welt, ενώ η ιταλική La Repubblica παραμένει θετική σχολιάζοντας ότι «ο Jean-Claude Juncker παραμένει αισιόδοξος» και υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- δανειστών έως τις 18 Ιουνίου».
Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV κάνει λόγο για «καυγά ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές» και υποστηρίζει ότι «οι Βρυξέλλες δείχνουν κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα».
«Αποτυχία των διαπραγματεύσεων» βλέπει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ωστόσο στις περισσότερες ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες τονίζεται επίσης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του Eurogroup - άρα προφανώς την επόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, όπου γίνεται η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στην πιο σαφή της προειδοποίηση προχώρησε η Γερμανία, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από τη ζώνει ευρώ, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «The Independent», μετά την αποτυχία εξεύρεσης μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής στις Βρυξέλλες, την Κυριακή.
Όπως σημειώνεται, χθες το βράδυ ένας αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, «οι συνομιλίες δεν ήταν επιτυχής, καθώς παραμένει αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης» και των απαιτήσεων των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ατελείς», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επ' αυτού.
Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών κατέρρευσαν, προετοιμάζοντας το έδαφος για την τελική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην οποία το τίμημα θα είναι υψηλό, τονίζει σε δημοσίευμά του το MarketWatch.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στοχεύει, ίσως, σε μια πιο ήπια συμφωνία για τη χώρα του, απευθείας με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Η ταχύτητα με την οποία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης την Κυριακή (14 Ιουνίου), αποκαλώντας τις «ασαφείς και επαναλαμβανόμενες», υποδηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα τα παίξει όλα για όλα στις 25 Ιουνίου, οπότε και διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Αν αποτύχει, προειδοποιεί το δημοσίευμα, η ελληνική χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι όλο και πιο πιθανά.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ενόψει και της αποπληρωμής των ομαδοποιημένων δόσεων στο ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου, εγκυμονεί, επίσης, τον κίνδυνο της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, δημιουργώντας μία κατάσταση πέρα από τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.


Πρώτη ενημέρωση: 22:23, Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης