Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρουμελιώτης : Κάποιοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση

Ρουμελιώτης : Κάποιοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποκάλυψε κρυφά ραντεβού Γάλλων και Γερμανών για να μην γίνει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
Για ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων και για λάθος που κάποιοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν προκειμένου να μην ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη μίλησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη δημόσια ακρόασή του από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής.
Όπως είπε, κατά την κατάθεσή του το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιουνίου, εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.
«Υπάρχει ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων επίσης για την μη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και γιατί την μικρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα επιτόκια για την Ελλάδα ήταν υπέρμετρα υψηλά, στο 5%, ενώ το ταμείο δάνειζε την Ελλάδα με 2%», είπε ακόμα και αποκάλυψε άτι πριν το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγιναν κρυφά ραντεβού στην Ουάσιγκτον ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους με εκπροσώπους του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και «να διασώσουν τις τράπεζες τους».
Επίσης υποστήριξε ότι «το λάθος που έκαναν οι εταίροι είναι ότι έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά και στους υψηλούς φόρους και συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ύφεση» και τόνισε ότι πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δουν ποιες είναι οι ευθύνες που τους αναλογούν».
«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε ακόμα κατά την κατάθεσή του και ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα.
Σχολιάζοντας την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με τη συμφωνία» και χαρακτήρισε λάθος τις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων και για τα εργασιακά.
«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην αρχή της διαδικασίας, αποκάλυψε πως εν όψει την παρουσίας του στην Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους, του ζητήθηκε από το ΔΝΤ να διευκρινίσει πως εκφράζει προσωπικές απόψεις και να μην δώσει εμπιστευτικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης