Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και δανειστές από το London Business School: Σταματήστε τις καθυστερήσεις και την υποκρισία

Διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και δανειστές από το London Business School: Σταματήστε τις καθυστερήσεις και την υποκρισία
Για λάθος στρατηγική και από τις δύο πλεύρες στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κάνουν λόγο σε κοινό τους άρθρο τρεις καθηγητές του London Business School
Για λάθος στρατηγική και από τις δύο πλεύρες στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κάνουν λόγο σε κοινό τους άρθρο στο Project Syndicate τρεις καθηγητές του London Business School και καλούν και τις δύο πλευρές να σταματήσουν το παιχνίδι της «παράτασης και υποκρισίας».
Όπως σημειώνουν οι Lucrezia Reichlin, Elias Papaioannou και Richard Portes αν δεν υπάρχει σαφής στρατηγική στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τότε καμιά συμφωνία δεν θα είναι αξιόπιστη και αν ισχύει αυτό η τρέχουσα στρατηγική είναι καταδικασμένη να αποτύχει για δύο λόγους.
Σύμφωνα με τους τρεις οικονομολόγους στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα και αυτά είναι: μια δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση, οι ολιγοπωλιακές αγορές προϊόντων, παράλογες ρυθμιστικές επιβαρύνσεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, και παράλογα αργό σύστημα δικαιοσύνης.
Ο πρώτος λόγος για τον οποίο κρίνουν καταδικασμένη την τρέχουσα στρατηγική είναι επειδή κάθε ολοκληρωμένο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εφικτό μόνο αν χαλαρώσει η λιτότητα και ο δεύτερος ότι μια επέκταση θα παρέτεινε την αβεβαιότητα που μέχρι τώρα έχει θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Οι τρεις τους επισημαίνουν ακόμα ότι δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, μιας ολιγοπωλιακής αγοράς και ενός μικρού τομέα εξαγωγών κάθε επιπλέον λιτότητα απλά θα οδηγήσει τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση.
Αντιθέτως, η ελαχιστοποίηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει την εικόνα των Ευρωπαίων για τους Έλληνες.
Ένα από τα σημεία στα οποία στέκονται είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με τους τρεις οικονομολόγους η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αποδεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία.
Εκείνο που πιστεύουν ότι χρειάζεται είναι μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν με τη σωστή σειρά και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όσα θα έχουν υφεσιακό αντίκτυπο.
Επίσης, θα πρέπει να στοχεύει στον τομέα των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη.
Όπως σχολιάζουν οι συνομιλίες δείχνουν ελάχιστη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές ώστε να ξεπεραστούν οι αποτυχίες των περασμένων πέντε ετών.
Η άλλοτε τρόικα, επισημαίνουν, εμμένει στη δημοσιονομική λιτότητα και η Ελλάδα παραμένει απρόθυμη για μεταρρυθμίσεις.
Αλλά τώρα, καταλήγουν, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, θα έπρεπε να είναι προφανές και στις δύο πλευρές ότι η τακτική «παίρνουμε παράταση και υποκρινόμαστε» δεν είναι λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης