Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Αδιανόητη για τους έλληνες τραπεζίτες η μη συμφωνία με τους πιστωτές – Κατακλυσμιαίες οι επιπτώσεις

BBC: Αδιανόητη για τους έλληνες τραπεζίτες η μη συμφωνία με τους πιστωτές – Κατακλυσμιαίες οι επιπτώσεις
Σοβαρό το πλήγμα για τράπεζες και οικονομία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Με 24 ώρες από την κόλαση για τους έλληνες τραπεζίτες και τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του BBC, Robert Peston, τις ώρες μέχρι την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, όπως σημειώνει, τονίζουν ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για αποσύρσεις καταθέσεων σήμερα και εκτιμούν ότι ο ρυθμός εκροής καταθέσεων από ανήσυχους πελάτες τους θα παραμείνει σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό στις αρχές της εβδομάδας.
Τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται ο Robert Peston, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.
«Αυτό είναι βέβαιο», αναφέρει.
Η βεβαιότητά του, όπως σημειώνεται, δεν βασίζεται στον αυξανόμενο σκεπτικισμό και τον ανησυχητικό τόνο των δηλώσεων και των σχολίων υπουργών και αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, αλλά περισσότερο στην οικονομική λογική.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι κατακλυσμιαίες και για την ελληνική οικονομία ολέθριες.
Οι τραπεζίτες έχουν λάβει προειδοποιήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι μια μη συμφωνία σημαίνει το τέλος της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Παράλληλα, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου) ή σοβαρούς περιορισμούς στις αποσύρσεις καταθέσεων.
Ωστόσο, θα υπάρξουν πολλές ημέρες που οι τράπεζες ή τα ΑΤΜ θα παραμείνουν κλειστά, πριν επιτραπεί στους πελάτες τους να αποσύρουν χρήματα αν επιβληθούν capital controls, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να περάσει νόμος από το κοινοβούλιο.
Πέρα, όμως, από το βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα, η σημερινή ξηρασία δανεισμού από τις τράπεζες θα μετατραπεί σε έναν… πυρηνικό χειμώνα, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τεθεί υπό αμφισβήτηση η φερεγγυότητα των τραπεζών, διότι το ένα τρίτο των δανείων τους δεν εξυπηρετούνται.
Επομένως, στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, δεν παίζεται μόνον η δόση του ΔΝΤ ύψους περί το 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αλλά και η διατήρηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, το πλήγμα θα ήταν τεράστιο τόσο για την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές.
Η ζημία για την Ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει ο R. Peston, θα είναι καταστροφική.
Οι αναταράξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μετατόπιση κεφαλαίων από τράπεζες χωρών που θεωρούνται αδύναμες, ήτοι Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, σε άλλες του ισχυρότερου βορρά και ειδικά τη Γερμανία.
Αυτό θα αύξανε τα κόστη και θα μείωνε την δυνατότητα χρηματοδότησης των αδύναμων οικονομιών και θα λειτουργούσε ανασταλτικά για την εκκολαπτόμενη ανάκαμψή τους.
Θα διεύρυνε επίσης την επιζήμια οικονομική ανισορροπία μεταξύ των εύπορων χωρών της Ευρωζώνης του βορρά και του μαχόμενου νότου.
Δεύτερον, θα υπήρχαν πιθανόν κολοσσιαίες απώλειες για την ΕΚΤ και επομένως για τους φορολογουμένους της Ευρωζώνης.
Έχοντας παράσχει άμεσα και μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας περί τα 120 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει περί τα 100 δισ. εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Από αυτό το ποσό, περί τα 45 δισ. ευρώ είναι χρήματα που είναι κρυμμένα κάτω από στρώματα και θαμμένα σε κήπους, με τα υπόλοιπα να έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όλα αυτά τα χρήματα αντιπροσωπεύουν «υποσχέσεις προς πληρωμή» από την ΕΚΤ, ενώ τα collateral που έχει λάβει για τα δάνεια από την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν αμφισβητούμενης αξίας.
Το πλήγμα για τη φήμη της ΕΚΤ, αν υπήρχαν σοβαρές απώλειες, θα έθετε σε κίνδυνο την πρωταρχική της ευθύνη, ήτοι να διατηρεί την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Ακόμη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με κλειστές τις τράπεζες για ημέρες θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών, με διπλωμάτες στην Αθήνα να εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανό ξέσπασμα ταραχών.
Ίσως, λοιπόν, σημειώνει ο Peston οι έλληνες τραπεζίτες να έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, διότι η εναλλακτική θα ήταν ένας αδιανόητος εφιάλτης…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης