Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Βασικό σενάριο η συμφωνία για την Ελλάδα – Με ρήξη έρχονται capital controls

Deutsche Bank: Βασικό σενάριο η συμφωνία για την Ελλάδα – Με ρήξη έρχονται capital controls
Περιορισμένος ο κίνδυνος οικομικής επιδημίας, σε περίπτωση Grexit
Βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επισημαίνει σχετικά, η Deutsche Bank.
Ωστόσο, σημειώνει πως καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται.
Ειδικότερα, τονίζει ότι τα δυσμενή σενάρια, που περιλαμβάνουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το πιστωτικό γεγονός δεν μπορούν να απορριφθούν.
Πιθανό ενδεχόμενο παραμένει, ακόμα, και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται απαιτούν την πολιτική συναίνεση για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως οι κίνδυνος αβεβαιότητας στις αγορές είναι μεγάλος, σε αντίθεση με τον κίνδυνο οικονομικής επιδημίας, ο οποίο έχει περιοριστεί, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 3 ή 4 χρόνια.
Αναλυτικότερα, τονίζει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν περιορίσει την έκθεσή του στην Ελλάδα.
Μειωμένη είναι και η έκθεση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης, οι οποίες πλέον έχουν πλεονασματικά ισοζύγια, η εξάρτησή τους από ξένους επενδυτές έχει μειωθεί και τα εγχώρια ιδιωτικά κεφάλαια έχουν σταθεροποιηθεί.
Ακόμα, η συσχέτιση με όρους δραστηριότητας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να παρέμβει, αν σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, χρειαστεί.
Τέλος, η Deutsche Bank σχολιάζει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά εξαρτάται από τους όρους που αυτή φέρει.
Αν η ανάκαμψη είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε απειλείται ο δημοσιονομικός στόχος, που έχει τεθεί.
Ειδικότερα, σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο καθίσταται ανέφικτος ο στόχος για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά απειλείται και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η δέσμευση για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης