Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ποιες χώρες - έκπληξη κινδυνεύουν σε περίπτωση Grexit

Capital Economics: Ποιες χώρες - έκπληξη κινδυνεύουν σε περίπτωση Grexit
«Η αυξανόμενη απειλή μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη έχει ρίξει σκιά στην προοπτική των ευρωπαϊκών μεθοριακών αγορών» αναφέρει η έκθεση της Capital Economics
Πρώτο θέμα στο CNBC ήταν το απόγευμα της Παρασκευής 26/6 δημοσίευμα με τίτλο «Ποιες χώρες «έκπληξη» κινδυνεύουν σε περίπτωση Grexit».
Σύμφωνα με αυτό μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έθετε επίσης σε κίνδυνο τις πρώην κομμουνιστικές χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα και αναφέρεται στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Ρουμανία.
Καθώς συσσωρεύονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο, η Capital Economics είπε την Πέμπτη ότι κινδυνεύουν οι λεγόμενες μεθοριακές αγορές – χώρες που είναι πολύ μικρές σε οικονομικούς όρους ώστε να αποτελούν μέρος των αναδυόμενων αγορών.
«Η αυξανόμενη απειλή μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη έχει ρίξει σκιά στην προοπτική των ευρωπαϊκών μεθοριακών αγορών» αναφέρει η έκθεση της Capital Economics.
Η Σερβία και η Βουλγαρία, που συνορεύουν με την Ελλάδα βορειανατολικά, θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτες μεθοριακές αγορές σε ένα Grexit, «ειδικά αν οδηγήσει σε χρηματοοικονομική πίεση στην ευρύτερη Ευρωζώνη».
Η Ρουμανία, βόρεια της Βουλγαρίας, συγκαταλέχθηκε επίσης μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σε περίπτωση Grexit.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ακόμα ότι καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχουν αποτύχει να καταλήξουν ακόμα σε συμφωνία και η χώρα άμεσα πρέπει να κάνει μια πληρωμή στο ΔΝΤ, ένα Grexit θεωρείται από τις αγορές αυξανόμενα πιθανό.
Οι συγγραφείς της έκθεσης σχολιάζουν ακόμα ότι «μέχρι τώρα η αντίδραση των αγορών ήταν συγκρατημένη και τα προβλήματα στην Ελλάδα αποτελούν μικρή απειλή σε άλλες χώρε. Ακόμα και έτσι όμως αυξάνονται οι φόβοι».
Επιπλέον, συνεχίζει, θυγατρικές τραπεζών στην ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν άμεσους δημοσιονομικούς συνδέσμους με την Ελλάδα, όπως επίσης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Οι ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες αποτελούν περίπου το 20% του τραπεζικού τομέα στην ΠΓΔΜ, αναφέροντας για παράδειγμα την Stopanska Banka, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που είναι θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

www.banmingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης