Οικονομία

WSJ: Το τρομερό δίλημμα του Draghi - Θα διατηρήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες;

WSJ: Το τρομερό δίλημμα του Draghi - Θα διατηρήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες;
Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να κάμψει τους κανονισμούς της για να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτα δάνεια 89 δισς ευρώ
Αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό δίλημμα εάν θα διατηρήσει της παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ή θα τις οδηγήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, βρίσκεται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, σύμφωνα με την WSJ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ της Τράπεζας μελετούν σοβαρά τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς «δεν μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιθώριο κάτω από αυτές τις συνθήκες» όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ ειδικότερα είναι αντιμέτωπη με ένα τρομακτικό δίλημμα» ανέφερε μακροοικονομικός σύμβουλος της UBS, ο οποίος υπογραμμίζει πως «χωρίς ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα πιθανότατα θα αθετήσει την πληρωμή 1,55 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για την ΕΚΤ, είναι πως η χώρα δεν θα βρίσκεται πια κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος διάσωσης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που λήγει την ίδια ημέρα».
Τώρα θα πρέπει να πάρει μια πολύ κρίσιμη απόφαση και πιθανότατα θα αναζητήσει καθοδήγηση από την πλευρά των πολιτικών, εκτιμά ο αναλυτής της UBS.
Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα κάμψει τους κανονισμούς της για να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτα δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 89 δισ. ευρώ, μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα ή να περιορίσει την χρηματοδότηση και να διακινδυνεύσει την πυροδότηση μιας νέας τραπεζικής κρίσης.
Ο M. Draghi φαίνεται ότι δέχεται σκληρές πιέσεις από μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρθρογράφου της WSJ, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη πτέρυγα των οποίων μελών της ΕΚΤ τονίζουν την ενόχλησή τους για την μεγάλη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από δάνεια της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τις τεράστιες εκροές καταθέσεων που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστική πάντως, είναι η δήλωση του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Baitman ότι «η χορήγηση του ELA γίνεται για μεγάλο διάστημα και έχει γίνει η μόνη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για την σταθερότητα τους».
Πάντως, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «για πολλούς μήνες ο  M. Draghi δεν έχει κάνει κάποια κίνηση που θα προκαθόριζε τις αποφάσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.
«Είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες» είχε δηλώσει στις 15 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης