Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών – Στις 15:50 η απόφαση - Παγώνει το όριο αύξησης

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών – Στις 15:50 η απόφαση - Παγώνει το όριο αύξησης
Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η κυβέρνηση, η ΤτΕ και οι τράπεζες θα συναποφασίσουν για το αν θα υπάρξει τραπεζική αργία ή/και capital controls
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών, με βασικό σενάριο το πάγωμα του ορίου αύξησης στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA).
Η απόφαση αναμένεται στις 15:50 σήμερα.
Η ΕΚΤ εύλογα παγώνει τον ELA, καθώς το Eurogroup (27/6) αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν παρατείνεται και λήγει στις 30 Ιουνίου.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τον ELA, γιατί όπως έχει δηλώσει ο M. Draghi, θα παρέχεται ρευστότητα έως ότου η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Σήμερα, Κυριακή 28 Ιουνίου, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και οι ελληνικές τράπεζες θα συναποφασίσουν για το αν αύριο (Δευτέρα 29 Ιουνίου) θα υπάρξει τραπεζική αργία, καθώς και αν θα επιβληθούν capital controls.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα 125 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 89 δισ. ευρώ μέσω του ELA και τα 36 δισ. με απευθείας χρηματοδότηση.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται για να χρηματοδοτηθούν 245 δισ. ευρώ, τα οποία τα συγκεντρώνουν από 125 δισ. από την ΕΚΤ και 121 δισ. καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης