Τελευταία Νέα
Οικονομία

Standard and Poor's: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) τις ελληνικές τράπεζες

Standard and Poor's: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) τις ελληνικές τράπεζες
Είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία για τις ελληνικές τράπεζες σε ορίζοντα έξι μηνών, εάν δεν υπάρξει στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές
Στην υποβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, μια μέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Eιδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής, της Αlpha Bank, της Εurobank και της Τραπέζης Πειραιώς σε επιλεκτική χρεοκοπία, από CCC προηγουμένως. 
Όπως εξηγεί ο οίκος, η υποβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αποδίδεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή capital controls, μετά την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το ELA.
Tαυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε και την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους (senior unsecured debt) των ελληνικών τραπεζών, σε CCC- από CCC προηγουμένως.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει capital controls, διακόπτοντας επί της ουσίας την πρόσβαση των καταθετών στις καταθέσεις τους σε έγκαιρο χρόνο, συνιστά, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, επιλεκτική χρεοκοπία.
Πλέον είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία για τις ελληνικές τράπεζες σε ορίζοντα έξι μηνών, εάν δεν υπάρξει στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουν οι αναλυτές της S&P, η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών είναι μια βεβαιότητα, εάν δεν υπάρξει στήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης