Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Το Grexit θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 20%, κλειστές τράπεζες και εκτόξευση της ανεργίας

Standard & Poor’s: Το Grexit θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 20%, κλειστές τράπεζες και εκτόξευση της ανεργίας
Σε συνεργασία με την Oxford Economics, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 20% σε ορίζοντα τετραετίας
Eνδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 20%, αναφέρει σε ανάλυσή της η Standard & Poor’s.
Παράλληλα η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 29%.
Σε συνεργασία με την Oxford Economics, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 20% σε ορίζοντα τετραετίας.
Ωστόσο οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο σοβαρές για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.


Embedded image permalink


Embedded image permalink

Όπως σημειώνει η Standard & Poor’s
:
Αναμένουμε ότι ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Ελλάδα θα χάσει μονίμως την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προειδοποιούν ο αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
Χωρίς τη στήριξη του ευρωσυστήματος, η οποία επί του παρόντος ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ, το σύστημα πληρωμών της Ελλάδας θα κλείσει και οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν.
Η αξία του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα αυξηθεί καθώς το νέο νόμισμα θα είναι υποτιμημένο έναντι του ευρώ, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Περιορισμένη η επίδραση στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Standard & Poor’s η επίδραση στην Ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο σοβαρή, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δεν θα επηρεάσει τις ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και δεν θα οδηγήσει σε αναθεώρηση αξιολογήσεων.
Ωστόσο η επίδραση σε πολιτικό επίπεδο κρίνεται σημαντικότερη, καθώς αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα τεθεί σε αμφισβήτηση μια εικοσαετία πολιτικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και η δέσμευση για ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης