Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Η κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση και να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.

ΣΕΒ: Η κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση και να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.
Οι επιχειρήσεις ήδη βιώνουν αφόρητες καταστάσεις
Να κάνει την υπέρβαση και να υπογράψει την επώδυνη συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλεί την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, επισημαίνει πως «ουδέποτε μέχρι σήμερα στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας, κρίνονται τόσα πολλά μέσα σε τόσες λίγες ημέρες», απηχώντας την αίσθηση ότι το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 11-12 Ιουλίου.
Ο ΣΕΒ προειδοποιεί πως «εάν η χώρα πτωχεύσει, χωρίς ευρώ, χωρίς κοινοτικούς πόρους και χωρίς την πολιτική προστασία της ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας}, τότε θα περιθωριοποιηθεί στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.
«Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα μας σε περίπτωση GREXIT, με την ανθρωπιστική κρίση λόγω μνημονίων να ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί εάν εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια», προσθέτει στη συνέχεια ο ΣΕΒ.
Ακόμα, καθιστά σαφές πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα «ήδη βιώνουν αφόρητες καταστάσεις λόγω της στενότητας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι εξαγωγές ειδικά προϊόντων μεταποίησης εκτός καυσίμων και αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν να έχουν καλές επιδόσεις αν και είναι εμφανής μια κόπωση ήδη από τον μήνα Μάιο, προτού δηλαδή θεσπιστούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες.
Στη συνέχεια, ο ΣΕΒ, εξαίρει τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «η διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής αναδεικνύει το μέγεθος των ευκαιριών που έχασε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα τεράστια ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση από φορολογικής πλευράς του κλάδου δεν αξιοποιήθηκαν για μια αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Έτσι, η παραγωγή παραμένει κατακερματισμένη και η χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές βασικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής.
Αυτά περιλαμβάνουν κρέατα, γαλακτοκομικά, καφέ, ζάχαρη, πατάτες, ντομάτες, πορτοκάλια και μανταρίνια, λεμόνια, μέλι καθώς και … χαμομήλι Αιγύπτου».
Τονίζει, πάντως, ότι παρότι δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες του αγροτικού τομέα, εντούτοις τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή άνθηση νέων εξαγωγικών αγροτικών δραστηριοτήτων σε υψηλής ποιότητας προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης