Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist Intelligence Unit: Το Grexit αναβλήθηκε, αλλά δεν αποφεύχθηκε - Προβλέπει επιδείνωση της κρίσης χρέους

Economist Intelligence Unit: Το Grexit αναβλήθηκε, αλλά δεν αποφεύχθηκε - Προβλέπει επιδείνωση της κρίσης χρέους
Στο 60% τοποθετεί τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα
Την εκτίμηση ότι το Grexit αναβλήθηκε, αλλά δεν ματαιώθηκε, διατυπώνει το Economist Intelligence Unit, παρά την επίτευξη της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Αναλυτικότερα, τοποθετεί τις πιθανότητες στο 60%, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν φαίνεται να έχει απορριφθεί εντελώς, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, βραχυπρόθεσμοι και μη, οι οποίοι «απειλούν» το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
Στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους σημειώνει πως η συμφωνία της Συνόδου πρέπει να επικυρωθεί τόσο από το ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και από «σκληρά» κοινοβούλια, όπως της Φινλανδίας και της Γερμανίας.
Στους μεσοπρόθεσμους κινδύνους εντάσσει:
1. Την επιδείνωση της ελληνικής κρίσης χρέους: Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν δύσκολα εγχειρήματα.
Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε το Eurogroup έχουν νόημα και θα μπορούσαν ίσως να έχουν θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ωστόσο τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων λιτότητας, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε επαρκή ανάπτυξη για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
2. Την δυσκολία υλοποίησης της συμφωνίας: Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να υπερψηφίσει τα μέτρα, δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά η πρακτική εφαρμογή θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί και να αξιολογηθεί.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι η περιοχή δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση σε έξι μήνες.
3. Τους πολιτικούς κινδύνους που συνεχίζουν να αυξάνονται: Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Γερμανία και άλλους το κρίσιμο Σαββατοκύριακο των διαπραγματεύσεων και οδήγησε στη συμφωνία μπορεί να ήταν απαραίτητη για να εξασφαλίσει μια συμφωνία με όρους που ήταν αποδεκτοί στον ευρωπαϊκό βορρά.
Ωστόσο, είναι πιθανό να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος. Αναμένουμε ότι η συμφωνία θα περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ψηφοφόρους.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι η υποστήριξη της παραμονής στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης "πάση θυσία" θα μειωθεί σημαντικά, επισημαίνει η EIU.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης