Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με… capital controls θα ανοίξει το Χ.Α. από βδομάδα και αφού ανοίξουν πλήρως οι τράπεζες

Με… capital controls θα ανοίξει το Χ.Α. από βδομάδα και αφού ανοίξουν πλήρως οι τράπεζες
Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ανοίξει το Χ.Α. την επόμενη εβδομάδα από διοίκηση του Χ.Α., Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Τράπεζα Ελλάδος
Ένα… δαιδαλώδες «πλέγμα» μιας πληθώρας παραγόντων επηρεάζει το πότε και το πώς θα ανοίξει ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εξαρτάται άμεσα και απόλυτα από το άνοιγμα των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Χ.Α. αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και μάλλον Τρίτη ή Τετάρτη 21 ή 22 Ιουλίου, αν και εφόσον «θωρακιστούν» όλες οι παράμετροι και φυσικά αν ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα!
Όλες οι χρηματιστηριακές αρχές, διοίκηση του Χ.Α., Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.α. βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί η σωστή φόρμουλα ώστε να ανοίξει η αγορά με τις λιγότερους – δυνατούς – τριγμούς!
Γίνονται διαρκείς συσκέψεις μεταξύ του προέδρου του Χ.Α., της διοίκησης της Επ. Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ώστε να «ζυγιστούν» όλες οι παράμετροι, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη!
Πρόκειται για… αχαρτογράφητα νερά στην ουσία, καθώς στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν υπήρξε κλείσιμο της αγοράς για 15 εργάσιμες (με τη σημερινή), ενώ ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε τέτοιο πολυήμερο κλείσιμο τραπεζών και κίνδυνος άμεσης και άτακτης χρεοκοπίας για τη χώρα!
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αρχές θέλουν να περιφρουρήσουν κατά το δυνατόν την αγορά από μεγάλες διαρροές κεφαλαίων από ξένους, οι οποίοι – μη έχοντας πλαφόν και έλεγχο κεφαλαίων – μπορούν μέσω των remote members – να ρευστοποιήσουν κατά βούληση!
Κορυφαίος παράγοντας της εποπτικής αρχής τονίζει στο bankingnews.gr ότι «υπάρχουν σοβαρά θέματα εκκρεμοτήτων και εκκαθάρισης, όπως επίσης υπάρχουν και προβλήματα λόγω των ελέγχων κεφαλαίων, οπότε η λειτουργία της αγοράς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.
Στόχος είναι η επιστροφή στην... κανονικότητα, να εξομαλυνθούν σταδιακά τα προβλήματα και γενικώς η αγορά – όταν λειτουργήσει – να λειτουργήσει σωστά κατά το δυνατόν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης – στο ίδιο μήκος κύματος – επισημαίνει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σωστή εκκαθάριση των συναλλαγών, καθώς αυτός ήταν και ο λόγος που έκλεισε το χρηματιστήριο.
Περιμένουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και δεν αποκλείεται την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουλίου θα ανοίξει ξανά το Χ.Α. Καλύτερα να πάει μια ή δύο ημέρες πιο μετά το άνοιγμα, παρά να ανοίξει και να έχουμε «κενά» στην εύρυθμη λειτουργία».
Μεταξύ των σεναρίων που μελετούνται είναι να μπορέσουν οι επενδυτές να κάνουν κινήσεις αξίας έως 5.000 ευρώ ημερησίως, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο.
Το βέβαιο είναι ότι – τουλάχιστον το πρώτο διάστημα – θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών της αγοράς, ενώ οι μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, μέλει να φανούν εν καιρώ και σίγουρα θα είναι σοβαρές.
Υπάρχει ενδεχόμενο το Χ.Α. να υποβιβαστεί από τις (διεθνείς) κατηγορίες που βρίσκεται και τους δείκτες, όπως είναι ο οίκος MSCI και ο οίκος FTSE.
Στον ΜSCI έχουν ενταχθεί εννέα τίτλοι οι οποίοι αφορούν στο 85% των ελληνικών τίτλων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς δείκτες.
Παράλληλα, ο διαχειριστής των δεικτών αναφοράς Stoxx αφήνει περιθώριο ως τις 7 Αυγούστου στην ελληνική πλευρά για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της αγοράς, κάτι που δίνει κάποιο χρόνο προσαρμογής.
Πάντως, τα capital controls, πέραν των άλλων προβλημάτων, επιβάλουν μία ανισότητα στο Χ.Α., καθώς ευνοούνται οι… short, οι οποίοι θα μπορούν να ρευστοποιήσουν κατά βούληση, αν βεβαίως βρεθούν αγοραστές. Αντιθέτως, οι long αναγκαστικά θα έχουν περιορισμούς στα χρηματικά ποσά που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αγορές στο Χ.Α.
Όλα αυτά είναι θεωρητικά καθώς ουδέποτε η αγορά έχει βρεθεί σε τέτοιες… αχαρτογράφητες περιοχές, ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες δεν έκλεισαν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση απ’ όλους, τόσο από τους επενδυτές και τους χρηματιστές όσο βεβαίως και από τις εποπτικές αρχές και τη διοίκηση του χρηματιστηρίου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε να κλείσει από το '99, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου.
Ο σεισμός έγινε ημέρα Τρίτη, το Χ.Α. έκλεισε Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Σεπτεμβρίου και λειτούργησε ξανά την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.
Πρωτύτερα από αυτό, το Χ.Α. είχε κλείσει το 1996, με το σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακή και την υπόθεση Μαγρίζου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης