Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μάχες χαρακωμάτων για το άνοιγμα του χρηματιστηρίου - Οι τράπεζες και οι ξένοι πιέζουν για άμεσο άνοιγμα

Μάχες χαρακωμάτων για το άνοιγμα του χρηματιστηρίου  - Οι τράπεζες και οι ξένοι πιέζουν για άμεσο άνοιγμα
Τράπεζες και ξένοι θέλουν άμεσο άνοιγμα του Χ.Α., ενώ αρκετοί παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τους κινδύνους ενός μεσοβέζικου ανοίγματος

Πολύ έντονο είναι το παρασκήνιο σε σχέση με τις προσπάθειες να ανοίξει – ή όχι – το ελληνικό χρηματιστήριο αν – όπως φαίνεται – ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή εβδομάδα. Υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» και δύο σχολές… σκέψεις, που έχουν αμφότερες πολύ ισχυρά επιχειρήματα.
Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο συμπληρώνει σήμερα 15 εργάσιμες ημέρες κλειστό, κάτι που έχει να γίνει 70 χρόνια, από την περίοδο του πολέμου του 1940!
Η ζημιά – συνεπικουρία και του κλεισίματος των τραπεζών και του ελέγχουν κεφαλαίων – είναι τεράστια, καθώς κλειστό χρηματιστήριο σημαίνει «νεκρή» οικονομία.
Από τη μία πλευρά λοιπόν υπάρχουν οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιθυμούν το όσο το δυνατόν γρηγορότερο άνοιγμα του Χ.Α. για πλήθος λόγων, ενώ οι κάποιοι χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς, τάσσονται αναφανδόν κατά της βιαστικής επανέναρξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σφοδρή πίεση τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά των ξένων ώστε να ανοίξει το ταχύτερο η αγορά.
Οι λόγοι είναι εύλογοι, καθώς μια κλειστή αγορά, εντείνει τη ζημιά που έχει γίνει, ενώ συνεχίζει τον «εγκλωβισμό» κεφαλαίων που έχουν μείνει μέσα.
Παράλληλα, οι αρχές του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φοβούνται για τη διεθνή… εικόνα της αγοράς και τους μεγάλους κινδύνους υποβάθμισης ή διαγραφής από δείκτες και διεθνή στάνταρ, όπως οι δείκτες MSCI, FTSE και άλλοι.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι χρηματιστές μεταξύ των οποίων το μέλος του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ Αλέξανδρος Σίνος τάσσονται κατά του πρόωρου ανοίγματος της αγοράς, προβάλλοντας μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία ασφαλώς είναι εγκυρότατα.
Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι οι… πωλήσεις θα είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Υπάρχει λοιπόν εύλογος φόβος για ξεπούλημα ανελέητο, χωρίς όρια και χωρίς… άμυνες, που θα γκρεμίσει με βίαιο τρόπο την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πολλά δισ. ευρώ!
Ο κ. Σίνος, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ανοίξει το Χ.Α. αν δεν υπάρξει πλήρης εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου, καθώς θα καταγραφούν ακραία φαινόμενα και μεγάλες πτωτικές στρεβλώσεις.

Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 17 Ιουλίου, 13:39 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης