Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημεία και τέρατα έγιναν στην κτηματαγορά εξαιτίας των capital controls

Σημεία και τέρατα έγιναν στην κτηματαγορά εξαιτίας των capital controls
Πτώση έως 60% στο αρχικό τίμημα ζήτησαν οι αγοραστές
Στη κτηματαγορά παρατηρήθηκαν στιγμιαίες και ακραίες προτάσεις τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές.
Φαινόμενα που δεν ανταποκρίνονται και δε χαρακτηρίζουν την Ελληνική κτηματαγορά στο σύνολό της αλλά αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που διογκώθηκαν λόγω των ημερών.
Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου τη 1η ημέρα των capital controls, οι αγοραστές που είχαν συμφωνήσει το αντίτιμο της αγοραπωλησίας με τον πωλητή και ταυτόχρονα είχαν καθορίσει την ημέρα των συμβολαίων , καλώντας το μεσίτη τους, θέλησαν να αλλάξουν την οικονομική τους πρόταση μειώνοντας το αντίτιμο κατά 20 % -25 % λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών και των αξιών που θα πραγματοποιούταν σε περίπτωση άτακτης οικονομικής ύφεσης της χώρας.
Οι πωλητές που πραγματικά είχαν ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις αποδέχτηκαν τη πρόταση των αγοραστών αλλά με την προϋπόθεση, η καταβολή να πραγματοποιηθεί σε μετρητά.
Ταυτόχρονα, πάγωμα παρατηρήθηκε σε όλες τις εμπορικές μισθώσεις κατά κύριο λόγο εταιρειών franchise café και μικρά εμπορικά καταστήματα, που είχαν δώσει το αντίτιμο της εγγύησης και ανάμεναν την τελική υπογραφή έναρξης της μισθώσεως, σε αυτή τη περίπτωση, δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που πρότειναν να παρατείνουν την ολοκλήρωση της μίσθωσης μέχρι να ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση και να μην χαθεί η εγγύηση που είχε κατατεθεί.
Ενώ δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δέχτηκαν γενναίες εκπτώσεις στο μίσθωμα που ζητούσαν ή αύξησαν τη περίοδο χάριτος της μίσθωσης ( δηλαδή η επιχείρηση να ξεκινήσει να πληρώνει μίσθωμα μετά από 3-4 μήνες ).
Μετά τη Τετάρτη, Πέμπτη 4η ημέρα του capital control, άλλαξαν οι ρόλοι στη διαπραγμάτευση.
Οι αγοραστές δε στο άκουσμα για κούρεμα καταθέσεων, θέλησαν να προτείνουν στους πωλητές να ολοκληρωθεί άμεσα η εξόφληση του αντιτίμου κάνοντας μεταφορά μέσω web banking, υπογράφοντας ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το γνήσιο της υπογραφής των δύο μερών όπου θα ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή και εξόφληση του αντιτίμου της αγοραπωλησίας μέσω web banking στον λογαριασμό του πωλητή και ότι μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα συμβόλαια.
Η παραπάνω πρόταση δεν βρήκε σύμφωνους τους πωλητές που είχαν οικονομική άνεση και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης διότι ήξεραν ότι αυτή η πρόταση διασφάλιζε μόνο τον αγοραστή σε περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων.
Η παραπάνω πρόταση, βρήκε έδαφος στις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που δέχονταν ακόμη και την εξόφληση του αντιτίμου ακόμη και σε περίπτωση κουρέματος διότι πραγματικά αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης.
Δυστυχώς στις ημέρες εφαρμογής της τραπεζικής αργίας υπήρξαν περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων έως 30-40 τμ , πουλήθηκαν σε αξίες μειωμένες κατά 50% - 60%.
Ο κ. Θέμης Μπάκας διευθύνων σύμβουλος της E Real Estates λέει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντίτιμο της πώλησης ενός ακινήτου τα τελευταία χρόνια καθορίζεται βάσει της ανάγκης και των οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει ο πωλητής.
Η εφαρμογή των Capital Controls προκάλεσε στιγμιαίες, ακραίες καταστάσεις μικρού χρονικού διαστήματος, που δεν πρέπει να επηρεάζουν και να χαρακτηρίζουν έναν κλάδο της οικονομίας’’.
Η κτηματαγορά σήμερα είναι «παγωμένη» περισσότερο από ποτέ, αφού υπάρχει στάση αναμονής όλων των ενδιαφερόμενων αγοραστών και στάση αναμονής και από τους ξένους ενδιαφερόμενους , οι οποίοι αναμένουν τη περαιτέρω συνολική πτώση των τιμών για να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη ευκαιρία που προσφέρει ήδη η εγχώρια αγορά ακινήτων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια μικρή αναζήτηση στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φιλοξενούν επικεφαλίδες που ρωτούν τους αναγνώστες: Υπάρχει καλύτερη εποχή για επένδυση στην Ελλάδα; Η Ελλάδα δημιουργεί ευκαιρίες εξοχικών....

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης