Τελευταία Νέα
old

Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ): Το Χ.Α. πρέπει να ανοίξει με σωστό και δίκαιο τρόπο - Διαφορετικά κινδυνεύει με περαιτέρω απαξίωση

Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ): Το Χ.Α. πρέπει να ανοίξει με σωστό και δίκαιο τρόπο - Διαφορετικά κινδυνεύει με περαιτέρω απαξίωση
Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Αθήνας, πρέπει να γίνει σωστά και με δίκαιο τρόπο, να προσφέρει στους Έλληνες επενδυτές τις ίδιες δυνατότητες με τους ξένους, χωρίς περιορισμούς, τόνισε ο κ. Κυρίτσης
(upd 2) Το χρηματιστήριο της Αθήνας πρέπει να ανοίξει με σωστό και δομημένο τρόπο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω απαξίωσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Αθήνας, πρέπει να γίνει σωστά και με δίκαιο τρόπο, να προσφέρει στους Έλληνες επενδυτές τις ίδιες δυνατότητες με τους ξένους, χωρίς περιορισμούς, τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
«Αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θέλουμε να ανοίξει η αγορά είτε αυτή την εβδομάδα, είτε την επόμενη, δεν έχουμε λόγους να κρατάμε το Χ.Α. κλειστό επί μακρόν», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.
Σε όσους σπεύδουν να κάνουν συγκρίσεις με τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετώπισε το ΧΑΚ, το Χρηματιστήριο της Κύπρου προ διετίες με τα capital controls και τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Κυρίτσης ήταν κάθετος, τονίζοντας ότι "καμιά σύγκριση και καμιά συσχέτιση δεν υπάρχει.
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές αγορές, καθώς το ΧΑΚ είναι αγορά μόλις δύο μετοχών, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.
Όταν άνοιξε, άνοιξε χωρίς αυτές και ο τζίρος έπεσε κατά 80%.
Το ΧΑΚ είναι μια πολύ μικρή αγορά χωρίς margins και χωρίς άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που εδώ και χρόνια υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει".
Όλοι οι χρηματιστές που έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη τύπου του ΣΜΕΧΑ, τάσονται υπέρ του δίκαιου και σωστού ανοίγματος του Χ.Α.
Οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ξένους, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελεί μεγάλη στρέβλωση που θα οδηγήσει σε ανισορροπίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, όλα είναι προς συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, ακόμη και η προσωρινή αλλαγή του ωραρίου.
Οι τράπεζες δεν διαφωνούν με τις θέσεις του ΣΜΕΧΑ, τόνισε ο πρόεδρος, τουναντίον, ακούν τις απόψεις τους, αλλά είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν, οπότε υπάρχει ένα δαιδαλώδες "πλέγμα" πολλών παραγόντων.
Αλλά αναζητείται η καλύτερη φόρμουλα, όπως εξήγησε.
Η απόφαση για επαναλειτουργία του Χ.Α. θα είναι πολιτική, με κύρια ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση.
Αυτό που περιμένουν λοιπόν οι παράγοντες της αγοράς είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα ορίζει πως θα γίνει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, οπότε μετά από μια - δύο ημέρες, μπορεί να γίνει η επαναλειτουργία του Χ.Α.
Αρκετοί χρηματιστές έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Περβανάς, Αγγ. Περβανάς, Αλ. Πουλαρίκας, Ν. Χροσοχοΐδης, Β. Χαρατσής, Ν. Πετροπουλάκης, Γ. Πολίτης, Θ. Βλαχόπουλος κ.α.

Πρώτη ενημέρωση, Τρίτη 21 Ιουλίου 12:29 μ.μ.

Απόστολος Σκουμπούρης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης