Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bloomberg: Έντονος προβληματισμός για το άνοιγμα του Χ.Α. - Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί

Bloomberg: Έντονος προβληματισμός για το άνοιγμα του Χ.Α. - Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το πως θα ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο, αν θα υπάρχουν περιορισμοί και στεγανά
Κατά ενός μεσοβέζικου ανοίγματος που θα δημιουργήσει στρεβλώσεις, πιθανές ακρότητες και μεγάλες ανισορροπίες στο ελληνικό χρηματιστήριο τάσσονται αρθρογράφοι του Bloomberg, σε σημερινή ανάλυσή τους, όπου παραθέτουν απόψεις και προβληματισμούς.
Οι αρθρογράφοι αναρωτιούνται, τι είδους αγορά είναι αυτή αν οι αγοραστές δεν μπορούν να αγοράσουν και οι πωλητές να πουλήσουν ελεύθερα;
Τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο του Χ.Α. οι επιλογές είναι ή να εξαιρεθούν οι επενδυτές από τα capital controls ρισκάροντας έτσι να φύγουν κι άλλα χρήματα στο εξωτερικό ή να διασφαλιστεί η ρευστότητα, που όμως, το απομονώνει από τις παγκόσμιες αγορές.
«Μία διαπραγμάτευση των μετοχών με περιορισμούς δεν είναι μία πραγματική διαπραγμάτευση μετοχών» είπε ο Σπυρίδων Κυρίτσης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
Αντιπρόσωποι της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται να ανοίξει το Χ.Α. μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης για τα προαπαιτούμενα, υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
«Η αγορά δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πολύ καιρό, αλλά αν βάλουμε σκληρούς περιορισμούς στις συναλλαγές δεν θα είναι μία πραγματική αγορά» είπε ο Αντώνης Γεωργακάκης, ένας χρηματιστηριακός μάνατζερ της Merit Securities στην Αθήνα. «Είναι πολύ δύσκολο, γιατί ακόμα και μία ελεύθερη αγορά έχει τα θέματά της».
Ξένοι επενδυτές που κατέχουν το 59% των μετοχών στην Αθήνα, ήδη έχουν χάσει το 85% από το 2007 και οι συνδυασμένες απώλειες είναι τώρα 41 δισ. δολάρια.
Και από όταν έχασε την πληρωμή προς το ΔΝΤ, όπως η Κούβα και η Ζιμπάμπουε παλιότερα, η Ελλάδα κινδυνεύει με περισσότερη ατίμωση.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι συναλλαγές και οι τιμές θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο και  οι ελληνικές εταιρίες θα αποκοπούν από μία καθοριστική πηγή χρηματοδότησης.
«Οι επενδυτές θα έχουν λιγότερα χρήματα για να διαθέσουν αν οι αγορές ανοίξουν με περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς» είπε μέλος του ΔΣ της ΣΜΕΧΑ σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
«Μπορεί να μην υπάρχουν αγοραστές για τις μετοχές» τονίζει από την πλευρά του τονίζει το μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ Νικόλαος Χρυσοχοϊδης.
Αν από την άλλη αρθούν οι περιορισμοί στις συναλλαγές, το κράτος θα ρισκάρει μία φυγή καταθέσεων.
Η Ελλάδα προχώρησε σε capital controls στις 28 Ιουνίου για να σταματήσει την αιμορραγία μετρητών από τις τράπεζες με τους καταθέτες να μπορούν να τραβήξουν 420 ευρώ την εβδομάδα και οι μεταφορές στο εξωτερικό σταμάτησαν. Οι ξένοι επενδυτές που πωλούν, όμως, θα μπορούν να μεταφέρουν τα ευρώ τους έξω από τη χώρα;
Πάντως, οι brokers θέλουν απελπισμένα να γυρίσουν στη δουλειά, καθώς ο χρηματιστηριακός κλάδος έχει πληγεί τα μέγιστα, δεδομένου ότι η αγορά βαδίζει ήδη στην 4η διαδοχική εβδομάδα κλειστή!
Ένας εκτελεστικός διευθυντής είπε ότι η εταιρεία του μείωσε ήδη κατά 50% όλους τους μισθούς και η απώλεια εσόδων μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.
Τα μέλη της ΣΜΕΧΑ λένε πάντως, ότι οι φόβοι για μία ανεξέλεγκτη φυγή καταθέσεων είναι αβάσιμοι.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μηνιαίες εκροές κεφαλαίων από το χρηματιστήριο ήταν 170 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, που ήταν ο χειρότερος μήνας μέχρι τώρα.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τον ELA στο μέγιστο δυνατό (900 εκ. ευρώ).
Από την κατάρρευση του 19% στις 29 Ιουνίου, όταν οι συναλλαγές διακόπηκαν, η ασφάλεια έχει επανέλθει στο 5,8%.
Και ό,τι κι αν γίνει οι ελληνικές μετοχές δεν θα πέσουν κάτω από το όριο του 30% που σημαίνει αυτόματη διακοπή.
«Δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας στο άνοιγμα των συναλλαγών» λέει ο Αντώνης Τσομπόπουλος από την NBG Securities SA στην Αθήνα.
«Θα έλεγα ότι θα ήταν χαοτικό, αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι η ρευστότητα θα αποκατασταθεί κατά τις πρώτες συνεδριάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης