Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προσπάθεια να ανοίξει τη Δευτέρα το Χ.Α. - Τέλειωσε η κρίσιμη συνάντηση, στα "χέρια" Τσακαλώτου η απόφαση

Προσπάθεια να ανοίξει τη Δευτέρα το Χ.Α. - Τέλειωσε η κρίσιμη συνάντηση, στα
Πρόταση για να ανοίξει την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου το Χ.Α. κάνουν οι φορείς της αγοράς -- Στα "χέρια" Τσακαλώτου η απόφαση
(upd 3) Προσπάθεια να επαναλειτουργήσει το ελληνικό χρηματιστήριο την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου λαμβάνει χώρα, καθώς αυτή είναι η εισήγηση των φορέων της αγοράς προς την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.
Η κρίσιμη σύσκεψη όλων των φορέων της αγοράς σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου ολοκληρώθηκε, ενώ η απόφαση για το πότε τελικώς θα ανοίξει η αγορά, θα παρθεί από τον κ. Τσακαλώτο.
Η σύσκεψη έγινε στην Τράπεζα Ελλάδος, υπό τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, ενώ συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του συνδέσμου των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ).
Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σωκ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.κ. Κ. Μποτόπουλος και Ξ. Αυλωνίτης και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης.
Συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι και μπήκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ στη συνάντηση καταρτίστηκε η κύρια εισήγηση των φορέων της αγοράς, που εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που θα έχει την τελική απόφαση και υπογραφή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εισήγηση αυτής της επιτροπής των φορέων της αγοράς είνια να ανοίξει το Χ.Α. την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου. 
Παρ' όλες τις τεράστιες δυσκολίες και τις εύλογες αρρυθμίες, κρίνεται ότι ένα κλειστό χρηματιστήριο είναι πολύ χειρότερη και επιζήμια εξέλιξη από μια ανοικτή αγορά, έστω και με αρκετά προβλήματα.

Βεβαίως, πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών το μεσημέρι έλεγαν ότι η απόφαση για την τελική "φόρμουλα" επαναλειτουργίας του Χ.Α. θα παρθεί την άλλη εβδομάδα, που σημαίνει ότι - αν γίνει έτσι - πάμε σε περαιτέρω καθυστέρηση των συναλλαγών.
Η απόφαση για το άνοιγμα του Χ.Α. θα είναι πολιτική και θα παρθεί από τον κ. Τσακαλώτο ίσως αύριο Παρασκευή.
Το άνοιγμα του Χ.Α. έχει γίνει Γόρδιος Δεσμός, καθώς πρόκειται για… αχαρτογράφητα νερά για όλους, για την πολιτική ηγεσία, τις χρηματιστηριακές αρχές, την εποπτική αρχή, τους επαγγελματίες αλλά και τους επενδυτές, καθώς δεν έχει υπάρξει άλλο προηγούμενο, να ανοίγει το Χ.Α. εν μέσω capital controls στις τράπεζες!
Ο φόβος «δραπέτευσης» κεφαλαίων στο εξωτερικό οδηγεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αναζήτηση τρόπων περιορισμού ή αναχαίτισης αυτής της εύλογης τάσης, που τουλάχιστον στην αρχή αναμένεται να καταγραφεί.
Όλες τις τελευταίες ημέρες τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και η διοίκηση του Χ.Α. ήταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις αλλά και έντονη αγωνία, καθώς εξετάζεται ένα… δαιδαλώδες «πλέγμα» μιας πληθώρας παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς.
Μένει να δούμε αν θα αποφασιστεί το Χ.Α. να ανοίξει με περιορισμό τύπου… capital controls με ότι συνεπάγεται αυτό, αν θα υπάρξει μείωση στο όριο ημερήσιας διακύμανσης από το + -30% που είναι σήμερα, ή αν θα μπει «κόφτης» - πλαφόν όταν ξεπερνιέται μια ορισμένη διαφορά στα κεφάλαια των αγοραστών και των πωλητών.
Στόχος είναι να αποφευχθεί – κατά το δυνατόν – η άτακτη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό καθώς οι πωλητές (ξένοι) θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων, εν αντιθέσει με τους εγχώριους που θα έχουν – λόγω του ελέγχου κεφαλαίων – περιορισμό στις πρωτοβουλίες τους.

Πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 23 Ιουλιου 2015, 12:17 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης