Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίσημη πρόκληση της Ελλάδας στο ΔΝΤ για να έρθει στην Αθήνα - Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Επίσημη πρόκληση της Ελλάδας στο ΔΝΤ για να έρθει στην Αθήνα - Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε χρόνο - ρεκόρ από τη Βουλή έχουν ανοίξει την όρεξη στους δανειστές για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα
(upd)Στην αποστολή ειδικής πρόσκλησης στο ΔΝΤ ώστε να επιτρέψει στα τεχνικά κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα, προχώρησε σήμερα η η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. 
Να σημειωθεί ότι χθες η Ελλάδα είχε συμπεριλάβει το Ταμείο στο κοινό e -mail που απέστειλε στους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Παρόλα αυτά το ΔΝΤ ήθελε ξεχωριστό… προσκλητήριο.
Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν σταδιακά στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ δεν αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα πριν την Κυριακή.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «σκόνταν» πριν καλά ακόμη προλάβουν ν’ αρχίσουν.
Τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που ανέδειξε στο παρά ένα της συνάντησης το ΔΝΤ «μπλόκαραν» την έλευση τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα.
Μέχρι και την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο η κυβέρνηση δεν είχε αποστείλει επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τούτο έγινε γνωστό στο Μαξίμου διά στόματος Τζέρι Ράις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφού επιβεβαίωσε την αντικατάσταση του Ρίσι Γκογιάλ από τη «σκληρή» Ντέλια Βελκουλέσκου, εξαπέλυσε στη συνέχεια και τον «κεραυνό» του πιάνοντας εξαπίνης τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα» είπε το δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας πως για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.
Η δήλωση του κ. Ράις «ταρακούνησε» για τα καλά το κυβερνητικό στρατόπεδο, που απόρησε με αυτή τη δήλωση και έσπευσε να βρει αν πίσω από αυτή κρύβονται βαθύτερα αίτια.
Τα κινητά τηλέφωνα των υπουργών πήραν φωτιά σε μια προσπάθεια να δοθούν πιθανές απαντήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι οι θεσμοί έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις τους προς την ελληνική πλευρά, ενώ τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ από τη Βουλή έχουν ανοίξει την όρεξη στους δανειστές για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα.
Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του επίτροπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη και ενός δεύτερου δανείου - γέφυρα εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως τις 12 Αυγούστου. Ο ίδιος πάντως την προσδιορίζει προς το τέλος Αυγούστου.
Το νέο «μίνι» δάνειο με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χρέους που έχει προς την ΕΚΤ τον Αύγουστο (3,188 δισ. ευρώ) προϋποθέτει την κατάθεση και την ψήφιση ακόμη ενός σχεδίου νόμου με προαπαιτούμενα, το τρίτο κατά σειρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Θα προβλέπει αυξήσεις φόρων σε αγρότες και σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ θα αποκλείει από το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης χιλιάδες εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και μητέρες με ανήλικα τέκνα.
Το τοπίο με τα αυγουστιάτικα προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει από τις πρώτες κιόλας διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Το κουαρτέτο των θεσμών, που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM), θα βλέπει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης και πιθανότατα ο επικεφαλής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, που θα ηγούνται της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ τις πολιτικές κατευθύνσεις θα δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.
Σε ό,τι αφορά το μέρος των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικά στελέχη χθες άφησαν ανοιχτό να γίνονται ακόμη και σε ξενοδοχεία.
Ωστόσο άλλες πηγές μιλούν για τον παλιό γνωστό τρόπο που η τρόικα έμπαινε στα υπουργεία και συνδιαλεγόταν με όλους τους υπουργούς.
Από τη Δευτέρα μέχρι και τις 12 Αυγούστου, που εκπνέει ο χρόνος τον οποίο έχουν ορίσει οι δανειστές από την πλευρά τους, οι δύο πλευρές θα αποκρυσταλλώσουν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2018.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια με τις επιπτώσεις των μέτρων στην κάμψη του ΑΕΠ, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο.
Σημαντική αλλαγή είναι πως οι αρχικοί στόχοι για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 έχουν εγκαταλειφθεί και ο μόνος στόχος που απομένει είναι αυτός του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Η διαπραγμάτευση θα λάβει χώρα σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σύνταξη του νέου Μνημονίου (MoU- Memorandum of Understanding) όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 με λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα.
Σε χρόνο παράλληλο θα «τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2018 με ένα ποσό που θα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση: 00:23, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης