Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίσιμη σύσκεψη στην Επ. Κεφαλαιαγοράς με Σ. Λαζαρίδη και Κ. Μποτόπουλο εν αναμονή της ΕΚΤ

Κρίσιμη σύσκεψη στην Επ. Κεφαλαιαγοράς με Σ. Λαζαρίδη και Κ. Μποτόπουλο εν αναμονή της ΕΚΤ
Σύσκεψη μεταξύ των προέδρων του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έγινε σήμερα το μεσημέρι, εν αναμονή του οκ από την ΕΚΤ για το άνοιγμα του Χ.Α.
(upd 2) Σύσκεψη μεταξύ του προέδρου του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου συζητήθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου την προσεχή εβδομάδα.
Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την τελική της πρόταση για την επανέναρξη των συναλλαγών του Χ.Α. και σήμερα αναμένει την τελική έγκριση, ώστε η αγορά να ανοίξει την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου.  
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν πλέον στην άποψη ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς μια κλειστή αγορά, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, απεναντίας οδηγεί σε περεταίρω καταστροφή της οικονομίας και της… ψυχολογίας.
Παράλληλα, υπάρχει και η «απειλή» των αξιολογήσεων και της υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου από ξένους οίκους.
Οίκοι όπως FTSE και MSCI απειλούν να αφαιρέσουν το Χ.Α. από τις διεθνείς «ομάδες» χρηματιστηρίων στις οποίες συμμετέχει, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Άρα, υπάρχει και χρονική πίεση και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρή για το μέλλον της αγοράς.
Θυμίζουμε ότι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο συμπληρώνει τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες χωρίς διαπραγμάτευση, ήτοι 20 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή 20 (μη) συνεδριάσεις!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυριότερες παράμετροι της ελληνικής πρότασης που εστάλη στην ΕΚΤ για έγκριση περιλαμβάνει αρκετές απαγορεύσεις.
Υπάρχει πρόταση για πλήρη απαγόρευση – για κάποιο διάστημα – του short selling, καθώς και πρόταση για απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών από Έλληνες επενδυτές σε ξένες αγορές.
Εύλογες οι απαγορεύσεις αυτές, ειδικά η τελευταία, για την αποφυγή «δραπέτευσης» κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσω αγοράς μετοχών διεθνών αγορών. Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση εισροών – εκροών σε Αμοιβαία Κεφάλαια για κάποιο διάστημα.
Κατά τα λοιπά, δεν προβλέπεται παρέμβαση στα ημερήσια όρια διακύμανσης της αγοράς που σήμερα είναι +-30%, καθώς κρίνεται ότι αυτό θα επιβάρυνε περισσότερο την ψυχολογία, ενώ δε θα πρόσφερε πρακτικά τίποτα, ενώ την ίδια ώρα θα προκαλούσε αναίτια αναταραχή!
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα της ελεύθερης πραγματοποίηση συναλλαγών για Ελληνες επενδυτές, δηλαδή επιστροφή στο προ capital controls καθεστώς, καθώς και πλήρη ελευθερία επενδυτικών κινήσεων και συναλλαγών για ξένα χαρτοφυλάκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης