Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πότε θα ανοίξει το Χ.Α. και τι θα συμβεί - Πλήγμα για τράπεζες και εταιρείες ακινήτων

CNBC: Πότε θα ανοίξει το Χ.Α. και τι θα συμβεί - Πλήγμα για τράπεζες και εταιρείες ακινήτων
Πιθανή νευρικότητα των επενδυτών όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στην έναρξη εκ νέου των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αναφέρεται άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, το οποίο επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στο πώς οι αγορές και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιδράσουν.
Όπως σημειώνει η Rabobank σε σημείωμά της, «το άνοιγμα εκ νέου της αγοράς, χωρίς αμφιβολία, θα στείλει ένα θετικό σήμα όσον αφορά την αργή επιστροφή σε ένα είδος ομαλότητας στην Ελλάδα», ωστόσο καθώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι η επιχειρηματικότητα ακμάζει, αυτό θα μπορούσε να μην είναι ικανοποιητικό.

Capital controls

Η Ελλάδα υποβλήθηκε σε μια αναγκαστική τραπεζική αργία που διήρκησε τρεις εβδομάδες, με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών καθώς καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όταν το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε, βρισκόταν στις 792,52 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 30% από την αρχή του 2015, όταν στα τέλη του 2007 διαπραγματευόταν στις 5.178,83 μονάδες, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα.
Χθες, Δευτέρα, 27 Ιουλίου, επέστρεψαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια επιστροφή σε μεγαλύτερη σταθερότητα μεταξύ των επενδυτών και των Ελλήνων.

Τι θα μπορούσε να συμβεί με τις μετοχές

Οι τράπεζες και οι εταιρείες ακινήτων, σημειώνει το CNBC, είναι εκείνες που πιθανόν θα πληγούν περισσότερο, με την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος να τονίζεται από τους περιορισμούς στη ρευστότητα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χάρη στην άρση μέρους των capital controls, οι ελληνικές εταιρείες είναι πλέον σε θέση να κάνουν ξένες πληρωμές, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αρχίσουν τις εισαγωγές πρώτων υλών και άλλων αγαθών.
Ωστόσο, ακόμη και σκληραγωγημένοι επενδυτές θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένα νευρικοί, όταν ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Νευρικότητα στην Αθήνα

Οι πρόσφατες πληγές της Ελλάδας επανήλθαν στο προσκήνιο την Κυριακή, ύστερα από λιγότερο από μία εβδομάδα που ήταν στο επίκεντρο.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης φαίνεται ότι εξέταζαν ένα plan B για το πώς η Ελλάδα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ και θα πάει στη δραχμή.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει επιβεβαιώσει τα σχέδια αυτά, ωστόσο σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph ανέφερε ότι ορισμένες λεπτομέρειες είχαν διαστρεβλωθεί.
Κάνοντας σχέδια για επιστροφή στη δραχμή, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης της σχέσης της Ελλάδας με τη ζώνη του ευρώ φέτος, δεν φαίνεται να είναι η πιο επικίνδυνη ή απροσδόκητη κίνηση.
Η ιστορία υπογραμμίζει, ωστόσο, την πρόσφατη ανασφάλεια στη χώρα, καταλήγει το άρθρο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης