Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι αποφάσισε η χθεσινή γ.σ. του ΣΜΕΧΑ - Υπέρ άμεσου ανοίγματος της αγοράς, έστω και με περιορισμούς

Τι αποφάσισε η χθεσινή γ.σ. του ΣΜΕΧΑ - Υπέρ άμεσου ανοίγματος της αγοράς, έστω και με περιορισμούς
Τρίτη συνέλευση του ΣΜΕΧΑ χθες εντός 10ημέρου – Σε μεγάλο αναβρασμό και ανησυχία ο κλάδος, λόγω της τεράστιας ζημιάς από το κλείσιμο του Χ.Α.
Η 3η έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΜΕΧΑ έλαβε χώρα χθες, με την παρουσία 22 μελών, όπου αποφασίστηκε και «πέρασε» συντριπτικά η άποψη ότι πρέπει να ανοίξει το Χ.Α., έστω και αν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και περιορισμοί.
Το γεγονός ότι εντός δέκα ημερών ο σύνδεσμος χρηματιστών έχει κάνει τρεις έκτακτες συνελεύσεις καταλαβαίνουμε το γενικευμένο ξεσηκωμό που υπάρχει στον κλάδο, λόγω των εξελίξεων με το κλείσιμο του Χ.Α. και τη μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί.
Παρ’ ότι λοιπόν υπάρχουν «φωνές» που ήταν κατά του ανοίγματος του Χ.Α. με τους μεσοβέζικους όρους λόγω των περιορισμών από την ΕΚΤ, η συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι υπέρ του κατ’ αρχήν ανοίγματος, και μετά μεγάλη προσπάθεια για να «φύγουν» οι περιορισμοί.
Η κυρίαρχη άποψη που πέρασε στο ΣΜΕΧΑ είναι να υποστηριχτεί το άμεσο άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά από ένα μήνα αναστολής διαπραγμάτευσης και κατόπιν δυναμικές ενέργειες ώστε να βγουν οι περιορισμοί το ταχύτερο δυνατό.
Η άποψη των χρηματιστών είναι ότι το άνοιγμα θα έπρεπε – de facto – να γίνει με ίσους όρους. Όμως, εφόσον η ΕΚΤ δεν αποδέχτηκε τη φόρμουλα που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποδοχή της πρότασης της Κεντρικής Τράπεζες, καθώς μια κλειστή αγορά, δεν προσφέρει κάτι.
Από εκεί και πέρα, αποφασίστηκε να γίνει συνδυασμένη προσπάθεια ώστε να πεισθούν οι ευρωπαϊκές αρχές να άρουν τους περιορισμούς. Ρόλο ασφαλώς σε αυτό θα παίξει και η… ανταπόκριση, η συμπεριφορά της αγοράς όταν ανοίξει.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις, ασφαλώς υπήρξαν όμως δεν ήταν η κυρίαρχη τάση. Υπάρχουν πάντως «φωνές» για πιο επιθετική στάση, ίσως για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή άλλων νομικών διαδικασιών περί άνισης μεταχείρισης, ειδικά αν οι περιορισμοί διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα.
Τα πάντα όμως, όπως φαίνεται, θα κριθούν στο… ταμπλό. Από την ανταπόκριση της αγοράς, που με τη σειρά της θα δείξει και το δρόμο για την άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης