Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σπ. Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ): Υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των ξένων οίκων και ο κίνδυνος γενικευμένης απομόνωσης του Χ.Α.

Σπ. Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ): Υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των ξένων οίκων και ο κίνδυνος γενικευμένης απομόνωσης του Χ.Α.
Υπέρ του άμεσου ανοίγματος του Χ.Α. τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σ. Κυρίτσης, επισημαίνοντας τους κινδύνους μιας περαιτέρω καθυστέρησης
Χωρίς να παραβλέπει τα προβλήματα και τους σκοπέλους και χωρίς να υποτιμά τις μεγάλες αρρυθμίες που το πρώτο διάστημα θα υπάρξουν, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, με δηλώσεις του στο bankingnews.gr είναι κατηγορηματικά υπέρ του ανοίγματος του χρηματιστηρίου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι επιτέλους το χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει και κατόπιν να γίνει προσπάθεια ώστε να όσο το δυνατόν πιο σύντομα να εξομαλυνθούν οι συνθήκες και να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τονίζει ότι ήδη το Χ.Α. είναι ένα μήνα κλειστό ενώ μια περαιτέρω αναστολή στη διαπραγμάτευσή του, μόνο κακό θα έκανε στην περαιτέρω απομόνωσή του. Το κυρίαρχο που θέτει ο κ. Κυρίτσης είναι η… δαμόκλειο σπάθη που ελλοχεύει αν το Χ.Α. ήτοι ο κίνδυνος υποβάθμισης από μεγάλους οίκους αν δεν ανοίξει σύντομα.
Υπάρχουν τα deadline που έχουν δοθεί από ξένους οίκους, τα οποία αρχίζουν και πιέζουν χρονικά για επανέναρξη των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξει… ατύχημα, είτε κάποια υποβάθμιση. Το Χ.Α. – ως γνωστόν - βρίσκεται στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, όντας η μοναδική αγορά που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, που όμως έχει τόσο ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ.
Αν απολέσει αυτή την κατηγοριοποίηση τότε θα υποβιβαστεί σε standalone indices (μεταφορά σε μεμονωμένους δείκτες), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περαιτέρω απαξίωση των μετοχών και τη φυγή των ξένων κεφαλαίων, που επενδύουν ανάλογα με τις επιταγές των δεικτών.
Ο κ. Κυρίτσης τονίζει ότι αν καθυστερήσει περαιτέρω το άνοιγμα της αγοράς οίκοι όπως MSCI, FTSE και Stoxx ενδέχεται να αφαιρέσουν το Χ.Α. από τις «ομάδες» αγορών που το φιλοξενούν. Τονίζει ότι πολλά funds και θεσμικά χαρτοφυλάκια επενδύουν, λόγω καταστατικού σε αγορές που έχουν συγκεκριμένα στάνταρ και ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω απομόνωσης του Χ.Α. με τη φυγή ξένων ισχυρών κεφαλαίων, που θα άλλαζαν εντελώς την εικόνα που έως τώρα ξέραμε στην αγορά μας.
Χωρίς να παραβλέπει ή να υποτιμάει λοιπόν τις απόψεις όσων χρηματιστών εκφράζουν προβληματισμούς για τους κινδύνους ανοίγματος του Χ.Α., ο κ. Κυρίτσης σημειώνει ότι «εδώ που φτάσαμε, μια παράταση της αναστολής των συναλλαγών μόνο κακό θα έκανε.
Ιδανικές συνθήκες ανοίγματος δεν πρόκειται να υπάρξουν, ενώ αναρωτιέται ποιο θα μπορούσε να είναι το σημείο αναφοράς για να ανοίξει η αγορά, αν καθυστερήσουμε περαιτέρω;».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς ώστε η αγορά – άμα του ανοίγματος – σταδιακά να βρει την ηρεμία της και να γίνει προσπάθεια να πειστεί η ΕΚΤ να αναιρέσει τους περιορισμούς το ταχύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης