Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Θα διατηρηθούν οι υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων - Ελάχιστες οι εξαιρέσεις

tags :
BlackRock: Θα διατηρηθούν οι υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων - Ελάχιστες οι εξαιρέσεις
Ενώ τα επιτόκια είναι πιθανόν να παραμείνουν συγκρατημένα, με υψηλότερη διάρκειες, μπορεί εύκολα να εξαφανίσουν την αξία του ενδιαφέροντος τους βραχυπρόθεσμους τίτλους
Να αναζητήσουν οι επενδυτές αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, συστήνει η BlakcRock στη μηνιαία ανάλυση στρατηγικής σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, καθώς, εξαιρουμένων ορισμένων κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις είναι πολύ κάτω από τον μέσο ιστορικό όρο.
Σύμφωνα με την BlackRock, η πολιτική μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού πολλών αναπτυγμένων κρατών.



Αντίθετα με τις προσδοκίες, οι επενδυτές, αν και τραυματισμένοι από τη δεύτερη σημαντικότερη bear market, απάντησαν με περιστροφή μέσα στις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος.
Καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν οι επενδυτές οδηγήθηκαν σε πιο ριψοκίνδυνα τμήματα της αγοράς ομολόγων, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν αποδόσεις που προηγουμένως βρίσκονταν στα περιουσιακά στοιχεία μηδενικού κινδύνου.
Μετά από πολλά χρόνια το φαινόμενο αυτό, και παρά την βελτίωση της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τα επιτόκια παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.





Η κατάσταση είναι ακόμη πιο έντονη για πραγματικές αποδόσεις.
Ακόμη και για ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν σε επίπεδα πολύ κάτω από το ιστορικό μέσο όρο.
Το πρόβλημα περιπλέκεται ότι η περιορισμένη απόδοση δεν είναι μόνο για ο δημόσιο χρέος.
Τα πιστωτικά περιθώρια έχουν συμπιεστεί επισης.
Αν και σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι υπάρχει μια διεύρυνση περίπου 120 μ.β., εξακολουθεί να είναι περίπου 70 μ.β. κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Τα μικρότερα spreads μπορεί να δικαιολογηθούν σε μεγάλο βαθμό δεδομένων των ιστορικών χαμηλών ποσοστών αθέτησης και ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον.

Μικρότερη απόδοση - μεγαλύτερος κίνδυνος

Καθώς οι αποδόσεις έχουν πέσει, η διάρκεια ή το ποσοστό ευαισθησίας έχει αυξηθεί.
Η απογοήτευση των χαμηλών πραγματικών και ονομαστικών αποδόσεων επιδεινώνεται περαιτέρω από τις υψηλότερες διάρκειες.
Δεδομένου ότι η απόδοση έχει μειωθεί, οι διάρκειες έχουν επιμηκυνθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με τα ομόλογα έχει αυξηθεί για τους περισσότερους επενδυτές.
Αυτή η επιμήκυνση της διάρκειας σημαίνει ότι το νεκρό σημείο  απομακρύνεται.

Αυξάνονται οι προκλήσεις

Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αναφέρονται στις χαμηλές αποδόσεις και τον αυξημένο κίνδυνο θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Καθώς το άγχος των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από την ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές διαταραχές στην Fed, η συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων έχει ξεκινήσει να αυξάνεται.
Καθώς πλησιάζουμε στο σημείο όπου η Fed θα αρχίσει πραγματικά την αύξηση των επιτοκίων, οι συσχετίσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω.

Συμπέρασμα

Στις αρχές του 2014, υπήρξε η αίσθηση ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες ότι το χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να υφίστανται.
Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη χαμηλή ονομαστική παγκόσμια ανάπτυξη, παραμένει σε ισχύ σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να αναμένουν κάτω του μέσου όρου αποδόσεις στο άμεσο μέλλον.
Προσθέτοντας διάφορες προκλήσεις, η αστάθεια θα αυξάνεται στις χρηματαγορές.
Ενώ τα επιτόκια είναι πιθανόν να παραμείνουν συγκρατημένα, με υψηλότερη διάρκειες, μπορεί εύκολα να εξαφανίσουν την αξία του ενδιαφέροντος τους βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Τέλος,
Χωρίς περιορισμούς τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν μια πιθανή λύση σε πολλές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Αλλά η ενσωμάτωση αυτών των κεφαλαίων σε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο απαιτεί εκτίμηση των αποχρώσεων τους.
Αυτά τα χαρτοφυλάκια θα τείνουν να έχουν υψηλότερες συσχετίσεις των μετοχών και των ομολόγων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τοποθέτηση στα μετοχικά κεφαλαία και τα πιστωτικά ανοίγματα μπορούν πραγματικά να δώσουν κάποια διαφοροποίηση, εκτός από την απόδοση.
Χωρίς περιορισμούς όμως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια δεν αποτελούν πανάκεια.
Σε έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων και spreads, η επιστροφή σε αυτά τα κεφάλαια είναι επίσης πιθανό να είναι μέτρια, τουλάχιστον σε σχέση με τις περιόδους όταν οι αποδόσεις τους ήταν πολύ υψηλότερες.
Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλές ονομαστικές αποδόσεις, συχνά αρνητικές πραγματικές αποδόσεις και μεγάλες διάρκειες, οι επενδυτές ενδέχεται να χρειαστούν να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης