Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρευνα του ΕΒΕΘ για τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις – Πλήγμα για το 83%

Έρευνα του ΕΒΕΘ για τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις – Πλήγμα για το 83%
Απολύσεις, μείωση πωλήσεων και τις καθυστερήσεις, μερικές από τις συνέπειες των capital controls
Απολύσεις ή τροποποιήσεις στο ωράριο του υφιστάμενου προσωπικού, μείωση του τζίρου σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών του εξωτερικού, με δυσμενείς επιπτώσεις στο προφίλ των εταιρειών της Β. Ελλάδας, είναι μερικές από τις συνέπειες από την επιβολή των capital controls, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Η έρευνα του ΕΒΕΘ, που έγινε σε δείγμα 127 επιχειρήσεων - μελών του, διεξήχθη σε συνεργασία με την Palmos Analysis (29/7-4/8), μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, στη διαδικτυακή πλατφόρμα PrimoQ.
Βάσει των αποτελεσμάτων, μόλις μία στις 25 επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκε από τα capital controls, ενώ αντιθέτως το 83% επηρεάστηκε «πολύ» ή «αρκετά».
Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις για τους κλάδους της βιομηχανίας - μεταποίησης (89%) και του εμπορίου (86%), ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στις υπηρεσίες (66%).
Το 57% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μείωση μεγαλύτερη του 50% στον κύκλο εργασιών, λόγω της επιβολής των capital controls και μόλις το 9% δηλώνει ότι δεν είχε κάποια επίπτωση στον τζίρο του ή κατέγραψε αύξηση (1%).
Μάλιστα, το μέσο ποσοστό μεταβολής του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα υπολογίζεται σε -52%.
Ακόμα υψηλότερο παρουσιάζεται το ποσοστό μείωσης σε επιχειρήσεις με εξαγωγική/εισαγωγική δραστηριότητα (-54%) και ελαφρώς χαμηλότερο σε όσες δεν έχουν εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα (-47%).
Παράλληλα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (-54%) και ακολουθεί η βιομηχανία/μεταποίηση (-52%) και οι υπηρεσίες (-44%).
Μεταξύ των προβλημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, λόγω των capital controls, συμπεριλαμβάνονται -βάσει της έρευνας- και τα εξής: τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (73%) δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή/και αδυναμία στην προμήθεια πρώτων υλών, εμπορευμάτων ή προϊόντων, καθώς, όπως διευκρίνισαν, οι προμηθευτές απαιτούν πλέον πληρωμές τοις μετρητοίς, ενώ επτά στις 10 (69%) επιχειρήσεις ανέφεραν ότι καταγράφουν καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην απασχόληση, το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ή/και αναθεώρηση ωραρίου/αδειών του υφιστάμενου προσωπικού και το 34% αναφέρουν προβλήματα στην καταβολή μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης