Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κορκίδης (ΕΣΕΕ) στο bankingnews: Οι κάλπες κοστίζουν στην οικονομία - Κίνδυνος να χαθούν 1,2 δισ. ευρώ από την αγορά

Κορκίδης (ΕΣΕΕ) στο bankingnews: Οι κάλπες κοστίζουν στην οικονομία - Κίνδυνος να χαθούν 1,2 δισ. ευρώ από την αγορά
Στα 5 δισ. ευρώ ο συνολικός λογαριασμός από τον Ιανουάριο του 2015
Περίπου στα 5 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική οικονομία, καταγγέλλει στο www.bankingnews.gr o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου, το Δημοψήφισμα του Ιούλιου και οι επικείμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στέγνωσαν την αγορά από ρευστό.
Το κερασάκι στην εκλογική… τούρτα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εφαρμογή των capital controls σε μία οικονομία που παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης παρά τα μικρά ψήγματα ζωής που έδειχνε στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει στο www.bankingnews.gr ότι το κόστος των 5 δισ. ευρώ είναι σημαντικό μέγεθος για το εμπόριο που σιγοσβήνει μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα. Μόνο το κόστος της τρέχουσας εκλογικής αναμέτρησης ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ για διάστημα 45 ημερών.
Πρόσθεσε ότι η προεκλογική περίοδος και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι η αιτία για τη νέα πτώση του τζίρου στα εμπορικά μαγαζιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δηλαδή σε ημερήσια βάση θα χάνονται 26 εκατ. ευρώ καθώς οι καταναλωτές σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων «κουμπώνονται» και περιορίζονται στα πλέον απαραίτητα, όπως είναι τα προϊόντα διατροφής.
Ο κ. Βασίλης Κορκίδης εκτιμά ότι οι τζίροι αυτοί χάθηκαν για πάντα από το εμπόριο, ενώ θεωρεί αδύνατο ο χρόνος που απομένει μέχρι τα τέλη της χρονιάς να καλύψει τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που καταγράφονται ήδη στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Κορκίδης ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με τους λογαριασμούς της εφορίας που όπως είπε θα μείνουν απλήρωτοι και ανεξόφλητοι.
Η καταβαράθρωση του τζίρου – των εσόδων των επιχειρήσεων σημειώθηκε με την εφαρμογή των capital controls που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αλυσίδα των οικονομικών συναλλαγών.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ένας – ένας κρίκος έσπαγε από την αλυσίδα και χάνονταν εννοώντας τις επιχειρήσεις που κλείνουν.
Μελέτες της ΕΣΕΕ προσδιόρισαν ότι τα capital controls κόστισαν στην ελληνική οικονομία 2,8 δισ. ευρώ και ο υπόλοιπος λογαριασμός των 2,2 δισ. ευρώ προέρχεται από τις προεκλογικές περιόδους του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015.
Πρόκειται για ζεστό χρήμα που έμεινε στις τσέπες των καταναλωτών.
Η εφαρμογή όμως των capital controls προκάλεσε αρχικά την κάθετη πτώση του τζίρου στο 90% των επιχειρήσεων.
Σε ποσοστό 30% των επιχειρήσεων ο τζίρος μειώθηκε έως 70%. Η κατανάλωση μειώθηκε έως 50% σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Οι οικονομικές απώλειες μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ όπως και οι απώλειες του Δημοσίου που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ έχει αποτιμήσει το κόστος στα 3,8 δισ. ευρώ από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου.
Το ίδιο διάστημα τα κρατικά ταμεία έχασαν 570 εκατ. ευρώ.
Η επιχειρηματική κοινότητα ευελπιστεί σύντομα η χώρα να έχει κυβέρνηση έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα που φέρνει πάντα μία εκλογική αναμέτρηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

(Πρώτη Ενημέρωση: Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015, 1:45πμ) 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης