Καραμούζης (Eurobank): Άρση των capital controls υπό 3 προϋποθέσεις - Καραβίας: Οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ

Καραμούζης (Eurobank): Άρση των capital controls υπό 3 προϋποθέσεις  - Καραβίας: Οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ
Βασικός στόχος και επιδίωξη της Εurobank παραμένει η διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα
Την ανάγκη άρσης των capital controls το συντομότερο δυνατόν εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης της τράπεζας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η διαμόρφωση πολιτικής σταθερότητας, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποκατάσταση της ρευστότητας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το συντομότερο δυνατόν.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης κατά την παρέμβασή του περιέγραψε τις προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, ενώ επεσήμανε ότι "το μεγάλο κόστος προσαρμογής των Μνημονίων οφείλεται στην αποτυχία μας να υλοποιήσουμε έγκαιρα κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο".
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φ. Καραβίας, ανέπτυξε τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ενόψει της ολοκλήρωσης των stress tests καθώς και το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών Τραπεζών.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Eurobank, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι βασικός στόχος και επιδίωξη της Τράπεζας παραμένει η διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα έχοντας την υποστήριξη των μετόχων της και η συνέχιση της στρατηγικής της για επιστροφή στην ανάπτυξη και την κερδοφορία στηρίζοντας την σύγχρονη οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης, παρουσίασε μελέτη με θέμα «Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, η ελληνική κρίση και ο παράγων Κίνα».
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Π. Μονοκρούσος παρουσίασε τις βασικές εκτιμήσεις της Eurobank αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι μεσοπρόθεσμα η επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα σταθεροποίησης της δυναμικής του χρέους, την οποία ωστόσο επηρέασαν η πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Το τρέχον επίπεδο του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και οι προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες (12% του ΑΕΠ το 2020-2030 και περισσότερο από 15% του ΑΕΠ στις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο) συνηγορούν υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους με τη μορφή επέκτασης της διάρκειας των δανείων, περίοδο χάριτος στη πληρωμή τοκοχρεολυσίων και χαμηλότερων επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, παρέθεσαν γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Θεόδωρο Φέσσα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒ – σύνδεσμος επιχειρήσεων & βιομηχανιών, που εκπροσωπούν τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Από πλευράς της Eurobank συμμετείχαν επίσης οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης, ο κ. Κώστας Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking και ο κ. Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing Εταιρικής Επικοινωνίας και Πελατειακών Σχέσεων Ομίλου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS