Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η Γερμανία είναι η Ευρώπη – Ο καθοριστικός ρόλος της Merkel στην ουκρανική, την ελληνική και τώρα την προσφυγική κρίση

El Pais: Η Γερμανία είναι η Ευρώπη – Ο καθοριστικός ρόλος της Merkel στην ουκρανική, την ελληνική και τώρα την προσφυγική κρίση
Η αδύναμη και ελαττωματική Ευρώπη οφείλεται στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας και ειδικότερα της Angela Merkel, σημειώνεται
Στον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίας και ειδικά στον ηγετικό ρόλο της καγκελαρίου Merkel στην ουκρανική, την ελληνική και τώρα την προσφυγική κρίση αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», με τίτλο «Η Γερμανία είναι η Ευρώπη».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μια παλιά συζήτηση έχει πλέον ξεπεραστεί.
Πέραν της ελληνικής κρίσης, κανέναν δεν ενδιαφέρει να γνωρίζει αν έχουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή μια γερμανική Ευρώπη, ή για να το πούμε διαφορετικά: η αδύναμη και ελαττωματική Ευρώπη οφείλεται στον γερμανικό ηγετικό ρόλο και ειδικότερα της Angela Merkel.
Χωρίς τη Γερμανία, δεν θα υπήρχε Ευρώπη, ούτε αδύναμη ούτε ελαττωματική.
Αυτό, σημειώνεται, συνέβη με την ουκρανική κρίση, την ελληνική και τώρα με την άφιξη χιλιάδων προσφύγων, στην πλειονότητά τους συρίων, οι οποίοι τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις σφαγές αμάχων.
Οι τρεις αυτές κρίσεις έχουν έναν υπαρξιακό χαρακτήρα, διότι θέτουν σε δοκιμασία την ικανότητα των χωρών εταίρων να συνεχίσουν μαζί στο σχέδιο της κάθε φορά πιο στενής ένωσης και επίσης, για να διατηρήσουν τις αρχές και τις αξίες που διαπνέουν την Ε.Ε.
Η καγκελάριος Merkel το διατύπωσε με μια γνωστή φράση για το ενιαίο νόμισμα: «Αν πέσει το ευρώ, πέφτει και η Ευρώπη» και τώρα το επαναδιατύπωσε με αφορμή την πολιτική ασύλου: ««Αν η Ευρώπη αποτύχει στο θέμα των προσφύγων, θα καταστραφούν οι στενοί δεσμοί με τα παγκόσμια κοινωνικά δικαιώματα και δεν θα έχουμε την Ευρώπη που επιθυμούμε».
Στην παρούσα κρίση, το χειρότερο όλων είναι ο εξευρωπαϊσμός της αδιαφορίας, αυτή η Ευρώπη που ανασηκώνει τους ώμους, αγνοεί και αφήνει να πέσει το βάρος των προβλημάτων στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα.
Η Γερμανία, αντιθέτως, δεν είναι μόνον η χώρα που υπερασπίζεται τις πολιτικές που επιτρέπουν το μεγαλύτερο κύμα πολιτικών προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά παράλληλα δίνει το παράδειγμα ως η χώρα που δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες και περισσότερο κινητοποιείται επί του θέματος.
Βεβαίως, όπως αναφέρεται, πίσω από αυτή τη θετική υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία υπάρχουν και συγκεκριμένοι σκοποί.
Η γερμανική δημογραφία εγκαινιάζει ένα μέλλον πολύ αβέβαιο αν δεν έρθουν και ενσωματωθούν εκατομμύρια μεταναστών τα επόμενα χρόνια.
Το ίδιο συμβαίνει, σε διαφορετικό βαθμό, σε όλη την Ευρώπη.
Η Γηραιά Ήπειρος, αν θέλει να διατηρήσει τις αξίες και τα επίπεδα ευημερίας, πρέπει να μετατραπεί σε μια γη της μετανάστευσης.
Η παροχή ασύλου και η ενσωμάτωση εκατομμυρίων ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τη Συρία μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τόσο για τα συμφέροντά μας όαο επίσης και για τη διατήρηση των αρχών και αξιών μας.
Η Ευρώπη δεν είναι μόνο Γερμανία, αυτό είναι σαφές.
Όμως, η Γερμανία είναι αυτή που κάνει τη βασική ευρωπαϊκή εργασία, στην οποία οι υπόλοιπες χώρες παρέχουν τη στήριξή τους ή συμπληρώνοντάς τη.
Αν είναι μόνον η Γερμανία αυτή που θα δέχεται αιτούντες άσυλο, με τη βοήθεια της Σουηδίας ή της Γαλλίας, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει αργότερα τον μεγάλο ρόλο της Γερμανίας στις πολιτικές και τις αποφάσεις.
Οι πρόσφυγες στον σταθμό της Βουδαπέστης, δεν φωνάζουν «Ευρώπη, Ευρώπη», αλλά «Γερμανία, Γερμανία»…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης