Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oι παρενέργειες των capital controls στις εισηγμένες - Μείζον θέμα η μείωση της ζήτησης και η πληρωμή των προμηθευτών

Oι παρενέργειες των capital controls στις εισηγμένες - Μείζον θέμα η μείωση της ζήτησης και η πληρωμή των προμηθευτών
Υπάρχουν πάντως και Όμιλοι που διατηρούν τα χρήματα τους στο εξωτερικό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εισηγμένες εταιρείες για τις επιπτώσεις που θα έχει στο άμεσο χρονικό διάστημα η επιβολή των capital controls.
Μειωμένη ζήτηση, έλλειψη ρευστότητας αλλά και -για πολλές - αδυναμία ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους είναι μερικοί από τους σοβαρούς κινδύνους που περιγράφουν στις εξαμηνιαίες οικονομικές λογιστικές τους καταστάσεις.
Υπάρχουν πάντως και Όμιλοι που διατηρούν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και η πληρωμή των προμηθευτών τους και η εν γένει ομαλή λειτουργία τους, δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο από τις τελευταίες εξελίξεις.
Τους κινδύνους από την επιβολή των capital controls περιγράφει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας η οποία μάλιστα κάνει λόγο για μη ανακτησιμότητα των απαιτήσεων από τους πελάτες της, για μείωση των πωλήσεων λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και για αδυναμία ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τις τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Επίσης και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν παραδέχεται ότι τα capital controls ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν αρνητικά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ωστόσο οι κίνδυνοι από την έκθεση του ομίλου είναι περιορισμένοι, γιατί:
1) Διατηρεί σημαντικά αποθέματα μετρητών (220 εκατ. ευρώ στις 30/6/2015) σε καταθέσεις σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδας και
2) πάνω από το το 85% του δανεισμού του προέρχεται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Aπό την άλλη η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, όπως αναφέρει η διοίκηση της, έχει καταφέρει να ξεπεράσει
τα προβλήµατα από την εφαρµογή των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων οι οποίοι επιβλήθηκαν την 28η Ιουνίου 2015. Εκτός απροόπτου, δεν αναµένονται στο µέλλον σηµαντικά προβλήµατα τόσο στην διανοµή των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική επικράτεια όσο και στις επισφάλειες πελατών εσωτερικού.
Επίσης οι παραγωγικές δραστηριότητες του Οµίλου στην Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς διακοπή, αφού η πληρωµή των προµηθευτών πρώτων υλών και µηχανολογικών εγκαταστάσεων γίνεται από τα διαθέσιµα της εταιρείας στο εξωτερικό. Ωστόσο, η διοίκηση παραμένει επιφυλακτική καθώς όπως αναφέρει "δεν είναι σε θέση να προβλέψει µε ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία και την επίδραση που θα έχουν αυτές στις δραστηριότητες του Οµίλου".
Επίσης και ο OTE σημειώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ότι «δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την επίδραση που θα έχουν στις δραστηριότητες του ομίλου».
Η διοίκηση του οργανισμού σημειώνει: «Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις εγχώριες δραστηριότητες του οργανισμού».
Τέλος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πλαίσιο αναφέρεται η διοίκηση της επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
"Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν στη χώρα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και περιορισμούς στις πληρωμές στο εξωτερικό και κατά συνέπεια, επηρεάζουν τις εγχώριες συναλλαγές και τις συναλλαγές με τους ξένους προμηθευτές και πιστωτές.
Ως εκ τούτου οι οικιακοί καταναλωτές και οι εταιρείες πελάτες του Ομίλου ενδέχεται να καθυστερήσουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους, επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα του.
Η τροφοδοσία των αποθεμάτων της Πλαίσιο στην Ελλάδα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από ξένους προμηθευτές. Υποθέτοντας ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί επί του παρόντος θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος της χρήσης, έστω και με πιο ευέλικτους όρους, η εταιρεία θα πρέπει να ζητά έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να χρησιμοποιεί ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα που διακρατούνται στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πληρωμές προμηθευτών εκτός Ελλάδος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης