Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κωνσταντοπούλου: Το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο

Κωνσταντοπούλου: Το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο
«Τα κοινοβούλια δεν μπορεί να υποβαθμίζονται σε απλές σφραγίδες που επικυρώνουν νόμους που καταστρέφουν τις επόμενες γενιές"
Μία γεύση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πήραν πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη παγκόσμια διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων.
Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία της στις επιπτώσεις που είχε η κρίση για τους Έλληνες πολίτες.
«Η Ελλάδα και ο λαός της, θυματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από πολιτικές που είχαν δήθεν στόχο να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της χώρας και διέξοδο από την οικονομική κρίση.
Αυτά που παρουσιάστηκαν ως δανειακές συμβάσεις “διάσωσης” είχαν ως αποτέλεσμα τη δυστυχία, την εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό ρεκόρ (72% στις νέες γυναίκες και 60% στους νέους άνδρες), οδήγησαν στη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, σε έκρηξη των αυτοκτονιών, στην περιθωριοποίηση των νέων, των ηλικιωμένων, των αδυνάμων, των φτωχών, των μεταναστών, των προσφύγων, με τα μισά παιδιά της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που τεκμηριώνεται στις εκθέσεις και τις δημόσιες δηλώσεις των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις συνέπειες του δημοσίου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και πορισμάτων».
Όσον αφορά το πόρισμα της Επιτροπής για το χρέος η Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι οι πιστωτές λειτούργησαν κακόπιστα αγνοώντας δύο φορές τη βούληση του ελληνικού λαού.
«Το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο, καθώς έχει δημιουργηθεί και διογκωθεί μέσα από διαδικασίες που παραβίασαν βάναυσα το συνταγματικό δίκαιο, τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αλλά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες κατοχυρωμένες από το διεθνές δίκαιο.
Το πόρισμα κατέληξε επίσης στο ότι οι πιστωτές ενεργούσαν κακόπιστα, διότι γνώριζαν ότι επιβάρυναν τη χώρα με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, με στόχο τη διάσωση των γερμανικών, των γαλλικών καθώς και των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών.
Οι δανειστές αγνόησαν τόσο τη λαϊκή εντολή του ελληνικού λαού της 25 Ιανουαρίου 2015 για κατάργηση των κοινωνιοκτόνων μέτρων λιτότητας, όσο και το 62% του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015».
Τέλος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι παραβιάζονται συστηματικά οι δημοκρατικές διαδικασίες και ότι δεν μπορεί τα κοινοβούλια να μετατρέπονται σε απλές σφραγίδες.
«Νομοσχέδιο άνω των 100 σελίδων ψηφίστηκε με ένα άρθρο στις 15 Ιουλίου σε μια διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες, νομοσχέδιο 1000 σελίδων ψηφίστηκε με τρία άρθρα στις 22 Ιουλίου 2015 σε μια διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες και ένας νόμος περίπου 400 σελίδων ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015 σε 24 ώρες.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε τρεις φορές υπό καθεστώς εκβιασμού και εξαναγκασμού και όταν μία μεγάλη μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Βουλής αρνήθηκαν να ψηφίσουν τέτοια νομοθετήματα, η Βουλή διαλύθηκε απροειδοποίητα προκειμένου να εξασφαλιστεί μία πιο “σταθερή πλειοψηφία” που θα εφαρμόσει τα μέτρα που ο λαός καταψήφισε.
Η Δημοκρατία αποτελεί υπέρτατη αξία και τα Κοινοβούλια δεν μπορεί να υποβαθμίζονται σε απλές σφραγίδες που επικυρώνουν νόμους τους οποίους έχουν απορρίψει οι λαοί, νόμους οι οποίοι καταστρέφουν την κοινωνία και τις επόμενες γενιές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης