Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ το βασικό σενάριο – Το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως

Brookings: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ το βασικό σενάριο – Το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως
Το βασικό σενάριο είναι ότι μετά τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα συμφωνήσουν να συγκυβερνήσουν και θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο, το οποίο γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει
Την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης στις 20 Σεπτεμβρίου διατυπώνει το Brooking Institute, σημειώνοντας, παράλληλα, πως «κατά 90% θα υπάρξει κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας».
Αναλυτικότερα, σε κείμενο που φέρει την υπογραφή του κ. Θοδωρή Πελαγίδη, καθηγητή Οικονομικών, αναφέρεται πως στις 20 Σεπτεμβρίου θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες στην Ελλάδα, για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, κάτι που όμως δεν αποτελεί απόδειξη ότι η δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επισημαίνει στη συνέχεια, δείχνουν ότι η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να «κοντράρονται» στήθος με στήθος.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με το κείμενο, είναι πως τα ενισχυμένα ποσοστά της ΝΔ, απηχούν περισσότερο την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, και λιγότερο την δημοτικότητα της ίδιας της ΝΔ.
Ακόμα, πάντως, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές, μικρή θα είναι η πραγματική διαφορά για τη μελλοντική πορεία της χώρας.
Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποτελούν απλώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας, παλιάς διακυβέρνησης: κουρασμένες, κενές ιδεών και κακομαθημένες.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά το Brookings, το βασικό σενάριο είναι ότι μετά τις εκλογές τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν να συγκυβερνήσουν και θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο, το οποίο γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει.
Η Ελλάδα αποτέλεσε πεδίο πειραμάτων για την Ευρώπη: το μέρος που τα κόμματα κατά της λιτότητας αντέδρασαν, προσπάθησαν και απέτυχαν, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «κακός προάγγελος» για το ισπανικό Podemos.
Γινόμαστε μάρτυρες μια ενδιαφέρουσας εξέλιξης, καθώς παρατηρούμε το τέλος της μάχης μεταξύ των κινημάτων υπέρ της λιτότητας και των κινημάτων κατά της λιτότητας, που έχει κυριαρχήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια και, παροδικά, «έσβησε» το κλασσικό δίπολο δεξιά – αριστερά.
Στη συνέχεια ο κ. Πελαγίδης εφιστά την προσοχή σε πέντε σημεία ως προς τις επικείμενες εκλογές:

• Κατά 90% θα υπάρξει κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενδεχομένως με τη συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προσπαθήσει να «ξεφύγει», ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ωστόσο η άρνηση συγκυβέρνησης θα ζημιώσει μελλοντικά το κόμμα και τον Αλ. Τσίπρα.

• Όποια και αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης , το συμφωνηθέν με τους πιστωτές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί σχεδόν πλήρως, δεδομένου ότι η ψυχολογία του λαού έχει αλλάξει άρδην μετά την τραυματική εμπειρία των capital controls και τους 7 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

• Οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον…ήλιο τελείωσαν. Το κόμμα απογυμνώθηκε και οι ψηφοφόροι εκτιμούν πλέον ότι αποτελείται από τα χειρότερα στοιχεία του παλιού σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ.

• Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με εφαρμογή ενδεχομένως της απλής αναλογικής, ίσως προσφέρει την σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να ορθοποδήσει μετά την μεγάλη κρίση του 2010-2015.

• Ο Τσίπρα δεν θα πρέπει να αποφύγει τη μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι σημαντικό να αναλάβει την ευθύνη της συμφωνίας που υπέγραψε. Ίσως καταφέρει και να συνεισφέρει δημιουργικά στην ανοικοδόμηση του κεντρο – αριστερού χώρου.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το σύστημα της συγκυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στην ελληνική πολιτική, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ίσως οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα δείξουν προς αυτή την κατεύθυνση στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, καταλήγει το κείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης