Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη να ανακτήσει τη βάση του, μετά την πολιτική στροφή Τσίπρα με την υπογραφή του μνημονίου

El Pais: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη να ανακτήσει τη βάση του, μετά την πολιτική στροφή Τσίπρα με την υπογραφή του μνημονίου
Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο πιο πιθανή είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνεται
H στροφή του ΣΥΡΙΖΑ με την αποδοχή του προγράμματος διάσωσης αποτελεί για πολλούς το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο Grexit και οδεύει προς τη σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει, αποτελεί το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά τη ρήξη στο κόμμα και την αποχώρηση της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος, οδεύει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δίνοντας μάχη για να διατηρήσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές του από την απότομη στροφή ύστερα από χρόνια που εναντιωνόταν στη λιτότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αγωνίζεται τις τελευταίες ώρες ενάντια στην αποχή, που δεδομένης της εγγύτητας που εμφανίζει το κόμμα με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, θα είναι μαζί με το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ο παίκτης Νο 12 αυτής της Κυριακής.
Μετά την αποδοχή του προγράμματος διάσωσης, η πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι να διατυπώσει έναν συνεκτικό πολιτικό λόγο, που να δικαιολογεί την υπογραφή του μνημονίου με τους πιστωτές και τη ρητορική ενάντια στη λιτότητα που αποτέλεσε το κύριο εργαλείο που τον οδήγησε στην εξουσία.
Δεδομένου ότι και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές, καθώς είναι πολύ μικρή η διαφορά που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία χαμένη ψήφος μόνον μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο πιο πιθανή είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνεται.
Η πλειονότητα των αναποφάσιστων, επισημαίνει η «El Pais», είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον συνδέονται με την πολιτική στροφή του Τσίπρα, από την εκστρατεία ενάντια στη λιτότητα τον Ιανουάριο έως την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που εδώ και μέρες έχει επιτύχει το μέγιστο όριο στήριξης, το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος του οποίου προερχόταν από άλλα κόμματα, αμφιταλαντεύεται με τρόπο που ούτε οι δημοσκοπήσεις είναι σε θέση να προβλέψουν, επισημαίνει ο Γιώργος Αναστασιάδης, ειδικός στις δημοσκοπήσεις.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Γεωργιάδης, κοινωνιολόγος, σημειώνει ότι «προφανώς, όσο περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτη την Κυριακή».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης