Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Οι… όχι και τόσο τρομοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα – Το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί

Brookings: Οι… όχι και τόσο τρομοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα – Το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί
Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν τρομάζει πλέον τους Ευρωπαίους, υποστηρίζει το Brookings
Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες διεξάγουν εθνικές εκλογές και για πρώτη φορά ο υπόλοιπος κόσμος δεν… «κρατάει την ανάσα του», περιμένοντας να δει αν θα ξεσπάσει ένας νέο γύρος κρίσης, επισημαίνει το Brookings Institute.
Όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν κερδίσει, θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού με μερικά από τα κεντρώα κόμματα, ώστε η νέα ηγεσία να προχωρήσει απρόθυμα στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε
το καλοκαίρι με τους Θεσμούς.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, όποιο κι αν καταλήξει να είναι, θα πρέπει να δεσμευτεί για τον ίδιο ευρύ στόχο, σημειώνει το Brookings.
Παράλληλα, διατυπώνει την εκτίμηση πως η «νέα κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή να αποφύγει κάποιες δεσμεύσεις, με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να ασκούν περαιτέρω πιέσεις».
Προειδοποιεί, επίσης, ότι η νέα, ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι και ασταθής, όμως, το κλειδί είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των πολιτικών είναι πλέον σαφείς στο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως χρειάζονται και κάποιοι συμβιβασμοί.
Το Brookings αναμένει από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να παραπονιούνται και να ασκούν μικροπολιτική, ωστόσο τονίζει πως οι σοβαροί κίνδυνοι έχουν παρέλθει.
Η Ευρώπη και οι Έλληνες πρέπει να βρουν και θα βρουν έναν τρόπο να επιλύουν τα ζητήματα από κοινού.
Η μεγάλη έκπληξη σε αυτές τις εκλογές, παρατηρεί το Brookings, είναι πως οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι ίδιες με αυτές του Ιανουαρίου, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Η μόνη διαφορά είναι ότι η σκληρά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποσπάστηκε και σχημάτισε το κόμμα Λαϊκή Ενότητα, κόμμα που λαμβάνει περίπου το 4% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που την καθιστούν σχετικά ασήμαντο «παίκτη».
Ο μόνος αντίκτυπος είναι στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Λαϊκή Ενότητα ψαλίδισε τη διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας την εκλογική μάχη ντέρμπι.
Πλέον το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, προς απογοήτευση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσέφυγε στις κάλπες με την ελπίδα να επωφεληθεί από τη σύγχυση των άλλων κομμάτων και να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς το βαρίδι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ο Τσίπρας, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, ανέμεναν ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα εκτιμούσαν το γεγονός ότι πάλεψε σκληρά για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη και θα συγχωρούσαν για την πολιτική στροφή και τη διάψευση όσων υποσχέθηκε, όταν έγινε σαφές πως οι όροι του δεν θα γίνονταν δεκτοί.
Το στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού ήταν σχεδόν εξασφαλισμένο, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ανέκαμψε, παρότι βρίσκεται υπό την ηγεσία προσωρινού προέδρου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ανίκανος να προσελκύσει νέους υποστηρικτές, ενώ έχανε ψήφους προς τη Λαϊκή Ενότητα.
Το Brookings σημειώνει πως είναι απίθανο κάποιο κόμμα να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ σημειώνει πως τα κεντρώα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων είναι οι πιθανότεροι μετέχοντες σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των 5 κομμάτων είναι ότι επιθυμούν η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρώπη, στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι.
Αν και όλοι τους θέλουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εντούτοις κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη συμφωνία, που παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στην Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ασφαλές το στοίχημα πως το Μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί η Ευρώπη, παρά τις διαμαρτυρίες και τις προσπάθειες ελιγμού.
Καταλήγοντας, το Brookings, σημειώνει «οι εκλογές μπορεί να έχουν σημασία σε μεγάλο βαθμό για την Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά ζητήματα, ωστόσο είναι απίθανο να έχει ουσιαστική σπουδαιότητα για τον υπόλοιπο κόσμο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης