Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Με σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα μπει οριστικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας

Standard and Poor's: Με σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα μπει οριστικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας
H Ελλάδα χρειάζεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης και υιοθέτηση πολιτικών, φιλικών προς την ανάπτυξη
Με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της η Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει την πόρτα σε κάθε απειλή χρεοκοπίας της, διαμηνύει σε ειδική έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 20/9.
"Greece: What's At Stake" (Ελλάδα: Τι διακυβεύεται) τιτλοφορείται η νέα έκθεση του οίκου, στην οποία παρουσιάζεται το διακύβευμα της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου, εάν δεν διασφαλιστεί μια για πάντα πως η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ, οι δυνατότητες της αποτυχίας της χώρας θα είναι διαρκώς αυξημένες.
Πως θα διασφαλιστεί μια για πάντα πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης;
Μέσω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της υιοθέτησης πολιτικών, φιλικών προς την ανάπτυξη.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 μέχρι και σήμερα η ελληνική οικονομία, ο οίκος στέκεται στη συρρίκνωση κατά 29% του ΑΕΠ, στη βουτιά των επενδύσεων σε επίπεδα κάτω του 12%, στη μείωση κατά 15% των εισαγωγών έναντι των προ κρίσης επιπέδων.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η S&P, περισσότεροι από έναν στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα είναι άνεργοι και σχεδόν ένας στους τρεις νέους δεν έχει εργασία.
Ασκώντας κριτική στα προγράμματα, τα οποία αναγκάστηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο οίκος επισημαίνει πως έχουν λάθος προτεραιτότητες, αφού βασίζονται στην αύξηση των φόρων, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στην απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς σε μια οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
Εστιάζοντας στη νέα συμφωνία της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ο οίκος επισημαίνει πως η χώρα θα κατορθώσει να ανακάμψει, όταν τακτοποιήσει τη δημοσιονομική της κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης