Τελευταία Νέα
Πολιτική

CNN: Οι Έλληνες οδηγούν εκ νέου τον Τσίπρα στην εξουσία – Οι κίνδυνοι από τον μη έγκαιρο σχηματισμό κυβέρνησης

CNN: Οι Έλληνες οδηγούν εκ νέου τον Τσίπρα στην εξουσία – Οι κίνδυνοι από τον μη έγκαιρο σχηματισμό κυβέρνησης
Ένα πράγμα ήταν σαφές πριν ακόμη ανακοινωθεί η τελική ψηφοφορία: η οικονομικά αδύναμη χώρα δεν έχει χρόνο για έναν νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας
Στη σαφή νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, στο οποίο ωστόσο τονίζεται η ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ένα πράγμα ήταν σαφές πριν ακόμη ανακοινωθεί η τελική ψηφοφορία: η οικονομικά αδύναμη χώρα δεν έχει χρόνο για έναν νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας.

«Η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη»

Η Αθήνα χρειάζεται μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πληττόμενη οικονομία της, να κρατήσει σε καλό δρόμο το πρόγραμμα διάσωσης και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές της.
Αν δεν σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση που θα πιάσει δουλειά, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη, μη επιτρέποντάς της να αποπληρώσει τα 3,2 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ φέτος.
«Η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και το μεγάλο ζήτημα είναι πόσο το πρόγραμμα διάσωσης θα βγει από τον σωστό δρόμο και πόσα μέλη της ζώνης του ευρώ θα συμμεριστούν την άποψη της Γερμανίας ότι οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν, δεν είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουμε», σημειώνει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής της Oxford Economics.

Συρρίκνωση της οικονομίας

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, σημειώνει το CNN, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε σημαντική ελάφρυνση χρέους, χωρίς την οποία μπορεί να βρεθεί εκ νέου στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της μακροπρόθεσμα.
Η Ευρώπη δεν επιθυμεί να μιλήσει επ' αυτού του θέματος, επισημαίνοντας ότι προέχει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία της χώρας παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση μετά το χάος που προκλήθηκε το καλοκαίρι.
Τα capital controls εξακολουθούν να ισχύουν, η παραγωγική της βάση έχει συρρικνωθεί και η ανεργία βρίσκεται στο 25%.
«Είδαμε μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος, μεγάλη πτώση στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, οπότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας», σημειώνει ο Raul Ruparel, διευθυντής του Open Europe.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016, ενώ επισημαίνεται ότι η αναστάτωση που έφερε η νέα εκλογική αναμέτρηση δεν βοηθά τα πράγματα.
«Τίποτα δεν συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στη μεταρρύθμιση της οικονομίας, επισημαίνει ο R. Ruparel.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης