Τελευταία Νέα
Πολιτική

Washington Post: Οι Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα – Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας, η μεγάλη αποχή

Washington Post: Οι Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα – Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας, η μεγάλη αποχή
Ενδεικτικό της διευρυμένης δυσαρέσκειας είναι ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Έλληνες απείχαν από τις εκλογές, ενώ το 7% των ψηφοφόρων οδήγησαν στην τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή
Οι έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει το δυσθεώρητο χρέος της χώρας και να προχωρήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό της κυβέρνησης και της οικονομίας, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τσίπρας κέρδισε άνετα το συντηρητικό αντίπαλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, ενώ είναι έτοιμος να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενδεικτικό της διευρυμένης δυσαρέσκειας είναι ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Έλληνες απείχαν από τις εκλογές, ενώ το 7% των ψηφοφόρων οδήγησαν στην τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή.
Το εμπνευσμένο από τους ναζί κόμμα, η ηγεσία του οποίου διώκεται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αν και αύξησε το ποσοστό του, ωστόσο μειώθηκε ο αριθμός των ψήφων που έλαβε.
Η εκλογική αναμέτρηση έλαβε χώρα σε μια στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, με τη Χρυσή Αυγή να έχει δυναμική παρουσία στο νησί της Κω, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό της.
Η Ελλάδα, όμως, είναι αντιμέτωπη με σκληρές μεταρρυθμίσεις ως μέρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το οποίο αναγκάστηκε να αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αντάρτες που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχαν να εκλέξουν κοινοβούλιο.
«Η επιλογή φαίνεται να έχει γίνει πως όταν σοβαρεύουν τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ, όμως, σημειώνουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα παρέχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια πλατφόρμα πάνω στην οποία θα συνεχίσει να αμφισβητεί σημαντικά σημεία του προγράμματος διάσωσης», σημειώνει ο Malcolm Barr, οικονομολόγος της JP Morgan.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια μικρή πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών και πολύ λίγο χρόνο για να χάσει.
Οι πιστωτές εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων ως μέρος του προγράμματος διάσωσης τον επόμενο μήνα, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει τον προϋπολογισμό για το 2016.
Παράλληλα, θα πρέπει να επιβλέψει την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς την οποία οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα αναγκαστούν να συμβάλουν σε αυτή.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο εισέρχονται οκτώ κόμματα, μεταξύ των οποίων το άλλοτε κυρίαρχο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, το κεντρώο Ποτάμι, το ελληνικό κομουνιστικό κόμμα και η Ένωση Κεντρώων, ένα κόμμα με επικεφαλής τον Βασίλη Λεβέντη, «μια πολιτική αυθεντία διάσημη για τις εκρήξεις θυμού στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια βραδινής τηλεοπτικής του εκπομπής».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης