Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Οι ΑΝΕΛ έβγαλαν τον Τσίπρα από τη δύσκολη θέση – Δεν ήθελε συνεργασίες με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Liberation: Οι ΑΝΕΛ έβγαλαν τον Τσίπρα από τη δύσκολη θέση – Δεν ήθελε συνεργασίες με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι
Δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης, αφού οι πιστωτές περιμένουν να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου και υπάρχει και η μεταναστευτική κρίση
Μετά τη μεγάλη νίκη του την Κυριακή και αφού ξεφορτώθηκε το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο εχθρικό στη λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον δεξιό του εταίρο (ΑΝΕΛ) για να εφαρμόσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, γράφει η Liberation.
H γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 35,46% έναντι 28,10% τον καθιερώνει ως τη μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην Ευρώπη.
Το κόμμα του 41χρονου Αλέξη Τσίπρα με 145 έδρες δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, αλλά ο ίδιος δήλωσε από την Κυριακή ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που εξέλεξαν 10 βουλευτές, οπότε με 155 συνολικά εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία.
Οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν το 3,69% των ψήφων, μία μονάδα λιγότερη από τον Ιανουάριο, αλλά κατάφεραν και πάλι να πιάσουν το όριο (3%) εισόδου στη Βουλή.
Ο Τσίπρας και ο Καμμένος, αν και διαφέρουν σε αρκετά θέματα, δεν έκρυψαν τη χαρά τους που θα συνεργαστούν ξανά.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, άλλωστε, έδειξαν αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Παράλληλα, ο Τσίπρας ξαναβρήκε έναν εταίρο που τον βγάζει από τη δύσκολη θέση να συνεργαστεί με τη ΝΔ ή, το ΠΑΣΟΚ, ή, το Ποτάμι, κάτι που δεν ήθελε, αλλά θα έκανε αναγκαστικά αν οι ΑΝΕΛ δεν έμπαιναν στη Βουλή.
«Είχαμε μία τέλεια συνεργασία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε από την πλευρά του ο Καμμένος.
Αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στους πιστωτές της ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας (86 δισ. ευρώ).
Η αξιολόγηση μεταρρυθμίσεων, όπως η αύξηση των φόρων, ο εξορθολογισμός του δημοσίου στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dobmbrovskis είπε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας λόγος για να ελπίζουμε, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας πρόσθεσε ότι υπάρχει έδαφος για μία καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση έτσι ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν θα γίνει διά μαγείας.
Θα χρειαστεί πολλή δουλειά σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να ξαναβάλουμε την οικονομία στις ράγες.
Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα η αναδιάρθρωση του χρέους, που έχει αρχίσει τελευταία να μπαίνει στο τραπέζι.
Αυτή τη στιγμή το χρέος είναι στο 170% ως προς το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα διατίθεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτησή του.
Όπως γράφουν και τα «Νέα», ο Τσίπρας πήρε τη δεύτερη ευκαιρία, αλλά θα έχει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να εκτονώσει τη μεταναστευτική κρίση.
Προς το παρόν δέχεται τα συγχαρητήρια Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Hollande, που είπε από το Μαρόκο ότι θα επισκεφτεί και την Ελλάδα, ο Rajoy, o Faymman και ο Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης