Κρητικός (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών): Ο ελληνικός λαός δεν είχε πραγματική εναλλακτική

Κρητικός (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών): Ο ελληνικός λαός δεν είχε πραγματική εναλλακτική
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν το επιθυμητό για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος
Στη μεγάλη αποχή από τις κάλπες και την «κούραση» του ελληνικού λαού, λόγω της δύσκολης πολιτικά περιόδου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία ο Αλέξανδρος Κρητικός, οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Ο κ. Κρητικός, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού έχει τη στήριξη «μόλις» του 35% των πολιτών, ενώ ερωτηθείς γιατί έλαβε τόσες ψήφους, ενώ αθέτησε την κεντρική προεκλογική του δέσμευση να θέσει τέλος στην πολιτική λιτότητας, ο κ. Κρητικός εκτίμησε ότι «πολλοί ψηφοφόροι είπαν "αφού μας έφερε αυτό το τρίτο πρόγραμμα, θα πρέπει ο ίδιος να το πάει μέχρι τέλους".
»Νομίζω ότι για πολλούς ήταν σαφές ότι εάν επέστρεφε τώρα στην αντιπολίτευση, θα εξαπέλυε κριτική κατά του δικού του προγράμματος και αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο απ' ό,τι η συνέχιση της διακυβέρνησής του».
Ο οικονομολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς που ταλανίζει την Ελλάδα, το οποίο ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ούτε και η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι τώρα αντιμετώπισαν.
«Κάποιοι από τους ψηφοφόρους του (σ.σ. του Αλ. Τσίπρα) πιθανώς πίστεψαν αυτό που έλεγε στον προεκλογικό του αγώνα περί καταπολέμησης της διαφθοράς.
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κάνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είδαμε στους επτά μήνες ότι κάθε δυνατότητα να φέρει στο δικαστήριο επίσημα καταγεγραμμένους φοροφυγάδες ή να επιδιώξει να εισπράξει από αυτούς τους φόρους που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα με τη περίφημη λίστα Λαγκάρντ, έμεινε ανεκμετάλλευτη».

Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια

Ο Αλέξανδρος Κρητικός συμφώνησε με την άποψη ότι όποια κυβέρνηση και εάν αναλάμβανε θα ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη.
Σε αυτό το γεγονός αποδίδει και το μεγάλο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στις εκλογές.
«Πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια, γι' αυτό πιστεύω ότι πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Είχαν την επιλογή της υλοποίησης του προγράμματος λιτότητας είτε από την κυβέρνηση "Α" είτε από την κυβέρνηση "Β" και αυτό για πολλούς δεν ήταν πραγματική εναλλακτική.
Επομένως, τώρα αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας όπως συμφωνήθηκε.
Αυτό απαιτεί τόσο πολύ χρόνο που δεν θα προλάβει να κάνει τίποτα άλλο και γι' αυτό ακριβώς αυτή η οριακή πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ στην πραγματικότητα δεν αποτελεί βάση για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα λιτότητας μέσα στα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Θα ήταν πιο συνετό να δημιουργήσει έναν μεγάλο συνασπισμό και να πάρει μαζί του τουλάχιστον δύο, τρία μικρότερα κόμματα, εάν όχι τη Νέα Δημοκρατία».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS