Τελευταία Νέα
Πολιτική

Liberation: Η εκλογή Τσίπρα και η μεταστροφή της Ευρώπης – Από επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, εγγυητής της σταθερότητας

Liberation: Η εκλογή Τσίπρα και η μεταστροφή της Ευρώπης – Από επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, εγγυητής της σταθερότητας
Οι Έλληνες είχαν πλήρη επίγνωση των γεγονότων και επέλεξαν στη συντριπτική πλειονότητά τους τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται
Στην επανεκλογή Τσίπρα, στις διαφορετικές εκτιμήσεις των αναλυτών για την επικράτησή του στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και στη μεταστροφή της Ευρώπης απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται ο Albert Ogien, κοινωνιολόγος, διευθυντής ερευνών στο CNRS, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδας «Liberation».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «όταν κανείς διαβάζει η ακούει τα σχόλια που συνοδεύουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μένει έκπληκτος».
«Για μερικούς, η νίκη είναι ασήμαντη από τη στιγμή που ο Τσίπρας που η πολιτική που θα ακολουθήσει υπαγορεύεται και υποδεικνύεται από τους πιστωτές.
Για άλλους, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ένα ριζοσπαστικό κόμμα που ήρθε στην εξουσία, πρόδωσε για μια ακόμη φορά τις υποσχέσεις του και μετατράπηκε σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ για κάποιους άλλους, η ψήφος καταδεικνύει τον θρίαμβο του "εχθρικού λαϊκισμού στις μεταρρυθμίσεις", σημειώνεται.
Είναι να απορεί κανείς, αναφέρει ο Albert Ogien πώς προέκυψε η μεταμόρφωση απέναντι σε έναν άνθρωπο που μέχρι χθες θεωρούνταν άπειρος ή αφελής σε ένα πολιτικό ον πανούργο και αμείλικτο.
«Όμως, το πιο αξιοπερίεργο σε αυτή την περίπτωση είναι η μεταστροφή των ευρωπαίων εταίρων» έναντι του Αλέξη Τσίπρα: «το αριστερό κόμμα και ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος για τη Δημοκρατία, ξαφνικά έγινε εγγυητής της σταθερότητας και της ελπίδας στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Albert Ogien, παρά τις εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αργήσει να επιστρέψει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ότι η ανανέωση της θητείας του είναι περιστασιακή και ότι το ποσοστό αποχής στερεί στην κυβέρνηση τη νομιμότητα, ωστόσο «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, ακόμη και αν είναι επώδυνο να την παραδεχθεί κανείς ή έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλουμε».
Οι Έλληνες είχαν πλήρη επίγνωση των γεγονότων και επέλεξαν στη συντριπτική πλειονότητά τους τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν ότι το πρόγραμμά του ήταν το καλύτερο για να εφαρμόσει τα μέτρα που επιβάλλει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μειώνοντας τις συνέπειες για τους φτωχότερους.
Ενδεχομένως, κάποιοι να θέλησαν συνειδητά να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες οι χώρες του κόσμου είναι στα χέρια των πιστωτών τους, πώς λοιπόν αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο τρομερό για την Ελλάδα.
Αυτοί που κατηγορούν τον Τσίπρα για συνθηκολόγηση ίσως να πρέπει να εξετάσουν τη δική τους συνθηκολόγηση (ηθική και πνευματική) ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Αν οι Έλληνες εκτιμούν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του χρέους είναι εύλογες, ίσως να γνωρίζουν ότι οι πιστωτές της χώρας, όσο η Ελλάδα μένει στο ευρώ, είναι εκείνοι που περισσότερο από άλλους ανησυχούν για την προοπτική μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
«Θα πρέπει να τους κατηγορήσουμε επειδή επέλεξαν ένα δρόμο για να σωθούν από το χάος;», διερωτάται ο Albert Ogien.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης