Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής εισέρχεται με 5,4% η EBRD - Επενδύσεις 100 εκατ. ετησίως στην Κύπρο έως το 2020

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής εισέρχεται με 5,4% η EBRD - Επενδύσεις 100 εκατ. ετησίως στην Κύπρο έως το 2020
Η EBRD συμμετέχει και στην Τρ. Κύπρου με ποσοστό 5%
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 5,4% εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, υπέρ της συμμετοχής της EBRD συνηγορεί το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με σκοπό την παραχώρηση 10,7 εκ. νέων συνήθων μετοχών έναντι του συνολικού ποσού των 20 εκατ. ευρώ.
Οι νέες μετοχές θα παραχωρηθούν με τιμή έκδοσης 1,875 ευρώ ανά μετοχή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2015 και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Η συμμετοχή της EBRD στην Ελληνική Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της εξουσιοδότησης που έδωσαν στο διοικητικό συμβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου 2015 κατά την έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι για αξιοποίηση οποιασδήποτε στρατηγικής φύσεως σημαντική ευκαιρία δυνατόν να παρουσιαζόταν.
Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι είχαν εξουσιοδοτήσει το ΔΣ όπως προχωρήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι 35 εκατ. ευρώ με σκοπό την υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδιασμών.
Το ΔΣ διατηρεί το δικαίωμα να αντλήσει επιπρόσθετο ελάχιστο κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στις εναπομένουσες μετοχές (8,1 εκατ).
Η EBRD συμμετέχει και στην Τρ. Κύπρου με ποσοστό 5%.
«Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική στρατηγική ευκαιρία, διοικητικό συμβούλιο και ανώτατη διεύθυνση, ενέκριναν τη σύναψη συμφωνίας με την EBRD, ανοίγοντας ορίζοντες συνεργασίας με ένα διεθνή αναγνωρισμένο θεσμικό επενδυτή, ο οποίος προσδίδει κύρος και ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας», τονίζεται.
Η συμμετοχή της EBRD ενισχύει ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή επάρκεια της Ελληνικής Τράπεζας.
Το επιπλέον κεφάλαιο που θα αντληθεί θα ενδυναμώσει κατά 50 μονάδες βάσης το Δείκτη Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τράπεζας, διαμορφώνοντας τον στο 14%. Σύμφωνα με την Ελληνική, το επιπλέον κεφάλαιο που αντλείται μέσω της έκδοσης αναμένεται να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τράπεζας και στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και χρηματοδοτεί κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.
Έχει 66 μέλη (64 χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ενώ πέραν του 57% του κεφαλαίου της κατέχεται από χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας προσβλέπει στην επέκταση της συνεργασίας με την EBRD και σε άλλους τομείς με αμοιβαίο όφελος, μέσω των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και προτίθεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Στόχος της EBRD είναι η επένδυση 100 εκατ. ευρώ ετησίως στην Κύπρο μέχρι το 2020 που σωρευτικά αντιστοιχούν σε 700 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης