Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Αναβάθμισε σε BB- την Κύπρο λόγω εντυπωσιακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού - Θετικό outlook

Standard and Poor's: Αναβάθμισε σε BB- την Κύπρο λόγω εντυπωσιακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού - Θετικό outlook
H αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου αντανακλά τα οφέλη, σε όρους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα οποία δρέπει η χώρα αμέσως μετά την πλήρη άρση των capital controls
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σε BB- από Β+ προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ειδικότερα, ο οίκος:
- αναβάθμισε σε BB- από Β+ προηγουμένως τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε εγχώριο και ξένο νόμισμα.
- επιβεβαίωσε σε Β τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε εγχώριο και ξένο νόμισμα.
Θετικό το outlook.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησαν, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου αντανακλά τα οφέλη, σε όρους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα οποία δρέπει η χώρα αμέσως μετά την πλήρη άρση των capital controls.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Κύπρος ήρε το καθεστώς των capital controls τον Απρίλιο του 2015, μετά ακριβώς από δύο χρόνια από την επιβολή τους.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου αντανακλά, επίσης, τις ισχυρότερες του αναμενομένου επιδόσεις της οικονομίας της χώρας, λόγω της σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί και η οποία έχει οδηγήσει στην εντυπωσιακή εκτέλεση του κυπριακού προϋπολογισμού και τις προοπτικές για την οικονομική της ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τoυς αναλυτές της S&P, αμέσως μετά την πλήρη άρση των capital controls, τα επίπεδα ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών παραμένουν σταθερά, χωρίς να έχουν διαπιστωθεί αναταράξεις σε όρους εκροών καταθέσεων.
Κατά γενική ομολογία, συνεχίζει ο οίκος, η άρση των capital controls αντανακλά την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις βιώσιμες, πλέον, οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η Κύπρος θα καταγράψει ανάπτυξη +1,5% για το 2015 και ανάπτυξη πέριξ του +2% ανά έτος, από το 2016 και έπειτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης